Sretenjsko ordenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Slučaj krađe 43.000 ordenja iz Palate Srbija ovih dana potresa Srbiju, a pomenuti slučaj otvorio je brojna pitanja poput toga da nije jasno kako je moguće da tokom nekoliko godina zaposleni u zgradi SIV-a nisu primetili da ima iz kancelarije fali više hiljada vrednih predmeta. Prema saznanjima Nova.rs, osumnjičenima u ovoj aferi preti 10 godina zatvora i novčana kazna od milion dinara, a interesantno je da istragom nije obuhvaćen nijedan službenik Ministarstva unutrašnjih poslova koji su inače zaduženi za obezbeđivanje Palate Srbija.

Još jedan od skandala trese ovih dana Srbiju i opet je u pitanju neverovatna priča, koja bi u normalnoj zemlji spadala u teorije zavere. Ali u Srbiji su se o tome oglasile i zvanične institucije. Interesovanje javnosti je veliko, a i ovog puta su izašli detalji iz istrage, pre podizanja optužnice i, moguće političke zloupotrebe celog događaja koji bi trebalo da se tretira isključivo kao krivično delo i kriminal.

U pitanju je krađa 43.000 komada ordenja iz Palate „Srbija“ za koje je osumnjičeno desetak osoba, mađu kojima i bivši državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen. On je to demantovao, kao i navode da je za njim raspisana poternica jer se nije odazivao sudu, uz tvrdnju da ga niko nije ni tražio.

I dok se u medijima pojavljuju razne verzije, ono što je zvanično je, kako se navodi u odgovoru Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu portalu Nova.rs, je da je u dosadašnjem postupku u svojstvu osumnjičenih saslušano 10 lica, a u svojstvu svedoka ispitane su tri osobe.

Pročitajte još:

Osumnjičenima se, kako se navodi u odgovoru tužilaštva, na teret stavlja teška krađa, za koje je najviša zaprećena kazna 10 godina zatvora i novčana kazna do milion dinara. Krađa je, kako se sumnja, izvršena u periodu od 2009. do 2018. godine. Apsolutna zastarelost za ovo krivično delo nastupa za 20 godina, tačnije 2029. godine.

Zanimljivo je da se među osumnjičenima ne nalazi nijedan ni sadašnji ni bivši pripadnik MUP Srbije, koji su inače zaduženi za obezbeđivanje Palate „Srbija“. Zasad nije poznato kako je to moguće s obzirom da su pomenuti službenici nadležni za obezbeđivanje SIV-a.

Iako je odgovor Trećeg javnog tužilaštva bio iscrpan, i dalje ostaje mnogo pitanja na koje, za sada, nema odgovora i na koje tužilaštvo ili ne može da pruži odgovor u ovom trenutku ili ne spada u njihov delokrug rada.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U medijima je pomenuto da je krađa primećena još u vreme kada je ministar pravde bio Nikola Selaković, koji je tu funkciju obavljao od 2012. do 2016. godine, pa nije jasno šta se dešavalo najmanje osam godina i zašto su nadležni istražni organi čekali toliko da pokrenu postupak. Doduše i te informacije treba uzeti sa rezervom, jer se u odgovoru Trećeg OJT navodi da je krađa trajala do 2018. godine i da je krivično delo „nadživelo“ mandat Selakovića, pa ispada da se istovremeno događala i krađa i istraga o njoj.

Objekat jedan od najobezbeđenijih u zemlji

Ostaće misterija i kako je bilo fizički moguće da neko iznese 43.000 ordena iz objekta koji bi trebalo da bude jedan od najobezbeđenijih u državi Srbiji, a da to niko ne primeti, da to prođe pored svih policajaca i metal detektora, pa čak i sa falsifikovanom dokumentacijom ili bez nje. Pri svemu tome, u krađu nije umešan, makar za sada, nijedan policajac koji je obezbeđivao SIV.

Pretpostavlja se da je među tih 43.000 ordena koji su ukradeni, većina iz perioda nekadašnje Jugoslavije, iz vremena jugoslovenske verzije komunizma – samouporavnog socijalizma, pa su te medalje izgubile značaj sa raspadom države. Ipak, neverovatno je da to ordenje „čami“ u nekoj kancelariji, podrumu ili magacinu a da za 10 godina, koliko je krađa trajala, niko ne izvrši popis imovine, pa i tog ordenja i ne primeti krađu.

Sretenjsko ordenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/ilustracija

Pri tome, sve se dogodilo u zgradi u kojoj se nalazi sedište srpske policije.

Uz najbolju volju tužilaštva, čak i da u rekordnom roku bude podignuta optužnica i prikupljeni dokazi, pitanje je da li srpsko pravosuđe može da do 2029. godine završi postupak u kome će biti najmanje 10 optuženih i to za period od pre 15 godina.

Podsetimo, među osumnjičenima za krađu ordenja nalazi se i nekadašnji državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. Homen je široj javnosti poznat kao kolekcionar, a on se trenutno nalazi u bekstvu.

BONUS VIDEO: Kakvo se ordenje delilo u nekadašnjoj Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar