Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo iz Niša pokreće postupak zbog zanemarivanja protiv roditelja trinaestogodišnjeg M.M. iz Niške Banje koji je, kako se sumnja, ubio vršnjaka iz odeljenja. Odluka je i da se u tom postupku roditelji ubijenog dečaka ne pojave kao oštećeni. Otac tvrdi da se postupak "razvlači". Kaže, procesno bi trebalo da je stvar ista kao u slučaju roditelja dečaka iz "Ribnikara", ali u Nišu postupak - nije ni počeo.

Šesti je mesec otkako je dečak iz Niške Banje kako se sumnja, u svom domu, sa više uboda po celom telu ubio drugog dečaka iz razreda. U tom trenutku maloletni M.M. je mlađi od 14 godina i krivično neodgovoran.

Pred ovim tužilaštvom se vodi postupak protiv M.M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelja maloletnog M.M, zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Maloletni M.M. u ovom postupku ima svojstvo oštećenog lica. Još jednom napominjemo da je M.M. u ovom postupku oštećeni, a roditelji ubijenog dečaka ne učestvuju u ovom postupku.

Upravo to da se oni isključe iz postupka je, po stavu advokata roditelja ubijenog dečaka jako veliki problem i rigidno i neadekvatno tumačenje zakona. Jer, ako se utvrdi da je dete koje je, prema sumnji, ubilo drugo dete bilo zanemareno, posledice tog nedela direktno će biti u vezi sa štetom koju trpe roditelji ubijenog Andreja.

„Ljudi su sami počeli da se javljaju. Okuražili su se da svedoče o činjenicama koje se tiču toga da je to dete u više navrata nosilo i koristilo te noževe, pretilo drugoj deci, stavljalo noževe pod grlo i stomak. Direktni svedoci koji će na te okolnosti posvedočiti. Posvedočiće i o tim činjenicama ali i o tome da su roditelji tog deteta to znali, da su ih upozoravali“, navodi Saša Knežević advokat porodice ubijenog Andreja Mitića.

Tužilaštvo, međutim, navodi da su još u decembru naložili psihijatrijsko veštačenje M.M. na Klinici „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, u koju je maloletnik smešten. Čekaće rezultate kako bi dalje odlučivali.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Tužilaštvo radi na činjenicama. Ja samo ne znam na kojim činjenicama, jer mi smo bezbroj dokaza i činjenica njima uputili. Očigledno je da ima neka kočnica, da neko namerno ovo radi. Ili iz nekog interesa – ne znam“, kaže otac ubijenog dečaka Mića Simić.

I advokat, kako prenosi N1, skreće pažnju na „procesnu nepodudarnost“ postupka u Nišu i onog u vezi sa masakrom u beogradskoj školi.

„Imamo identičnu situaciju. Dete se nalazi u istoj ustanovi u Beogradu. Određena je ista vrsta veštačenja. Radi se o istom uzrastu deteta. Veštačenje isto nije završeno kao ni u Beogradu, a gore je krivični postupak maltene pred krajem. Ovde krivični postupak nije ni pokrenut“, navodi advokat Saša Knežević.

Advokat koji zastupa porodicu maloletnog M.M. koji je usmrtio drugog dečaka – ima svoje primedbe. Tvrdi da su roditeljima uskraćena roditeljska prava – bez obzira na tragičan ishod. Podneta je žalba jer je M.M. na taj način kažnjen, iako je, podseća advokat Milan Petrović, dečak krivično neodgovoran.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar