Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nekoliko građana, aktivista za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, okupilo se danas ispred Apelacionog suda u Beogradu kako bi pružili podršku Nataši Brašić, medicinskoj sestri koja je osuđena na četiri i po godine zatvora zbog proizvodnje kanabisa.

Kako saznajemo, u Apelacionom sudu je bila u toku rasprava o žalbi na presudu koja je izrečena Brašićevoj, a kako okupljeni aktivisti i porodica devojke ističu, Nataša je kanabis uzgajala za lečenje, a osuđena je gore nego pojedini okoreli kriminalci – na četiri i po godine zatvora.

Brašićeva se već godinu dana nalazi u pritvoru i to, kako tvrde okupljeni, zbog svog javnog istupanja o legalizaciji kanabisa i želje da pomogne onima koji od njega zdravstveno zavise.

Aktivisti pred sudom, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Milos Simić, osnivač Inicijative za promenu zakonske regulative IRKA, koji je takođe prisustvovao današnjem protestu, kaže za portal Nova.rs da je njihov zahtev da se Nataša pusti na slobodu.

„Dešava se jedan veliki problem, a to je hapšenje i procesuiranje bolesnih i onih koji žele da im pomognu. Istina je ta da se veliki broj ljudi ilegalno leči kanabisom i da jako veliki broj ljudi, možda milion, ilegalno ga koristi. On je krivično procesuiran gore od ubistva u nehatu, silovanja i ostalih teških dela“, ističe on.

Simić dodaje da Natašin slučaj nije jedinstven.

„Mi imamo teško bolesnog Dragoljubu Mrđića od epilepsije, koji je osuđen na tri godine i dva mesece zbog sadnje dve biljke. Nataša je dodatno osuđena zato što se edukovala i zbog svog mišljenja i govora. Njoj je stavljeno na teret što je član legalne organizacije i što je pravila video intervjue sa brojnim profesorom iz sveta i iz naše zemlje. Nalazi se godinu dana u zatvoru, iako se u optužnici navodi da je uzgajala, ali ne za prodaju“, kaže Simić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On navodi i da je Brašićeva u svojoj bašti imala 500 biljaka, dok se u optužnici navodi 300.

„Postavlja se ozbiljno pitanje šta je sa 200 biljaka. Osnovni problem je što su kazne neproporcionalne delu i opasnosti. Nataša je godinu dana u pritvoru, ne može nikog da viđa, ima pravo na dve posete od po pola sata“, navodi osnivač.

Brašićeva je martu prvostepeno osuđena, a prema rečima okupljenih samo nekoliko meseci ranije preminula joj je majka od kancera, za čije alternativno lečenje se takođe koristi kanabis.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Simić ističe i da je ona praktično politički osuđena.

„Sprečava joj se pravo na mišljenje i govor i to joj se stavlja kao otežavajuća okolnost. Tužilaštvo traži da joj se još poveća kazna jer je aktivista. Strašno je što su pojedini, recimo osumnjičeni za Jovanjicu gde je sporna ogromna količina marihuane, pušteni iz pritvora i nalaze se na slobodi, a Nataša je u njemu godinu dana“, dodaje on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare