U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću, njegovom bivšem advokatu Dejanu Lazareviću i još 13 osoba za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Tokom današnjeg ročišta obavljen je uvid u brojne pisane dokaze. To su, pre svega, potvrde o privremeno oduzetim predmetima, izveštajima o obavljenim pretresanjima stanova, naredbama o tajnom praćenju i snimanju, ali i službenim beleškama policije.

Inače sudsko veće u ovom postupku donelo je odluku već na prvom ročištu glavnog pretresa da se sadržaj poruka iz „Skaj“ komunikacije, na kojima se većinski temelji optužnica prihvati kao dokaz, međutim to još uvek nije konačna odluka, piše N1.

Dokument sa oznakom „Veljko Belivuk“

Najviše pažnje izazvao je dokument Ministarstva pravde u kom se navodi da se materijal iz „Skaj“ aplikacije, dobijen od francuskih organa, odnosi na predmet „Veljko Belivuk“.

Odbrana Darka Šarića istakla je da je takav materijal nezakonito dobijen i da se odnosi na sasvim drugi predmet koji nema nikakve veze sa Šarićem, kao i da ga francuski organi nisu dostavili na konkretan zahtev za ovaj predmet.

Postupajući tužilac kazao je da je u pitanju tehnička greška, koju su napravila ministarstva pravde i Srbije i Francuske, da će se to videti u daljem postupku.

Takođe odbrana Darka Šarića navela je da je postupak započet i da su mnoga pretresanja stanova obavljena pre nego što je tužilaštvo dobilo potrebna obaveštenja.

I na to je tužilac replicirao rekavši da su postojale operativne informacije dobijene ranije, te da su one samo formalizovane slanjem zamolnice francuskim organima i da zakonitost dokaza nije dovedena u pitanje.

Odbrana se danas protivila i da se kao dokaz izvede deo dostavljene presretnute komunikacije, za koju tužilaštvo tvrdi da su je optuženi vodili putem „Skaj“ aplikacije za zaštićenu komunikaciju pod kodnim imenima koja su koristili.

Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića, kazao je da se na ročištu nije postavljalo pitanje „skaja“ kao takvog. „Mi smo se protivili da se izvedu izveštaji koji su dostavljeni kao dopuna krivične prijave iz prostog razloga što to ne može da bude dokazni materijal, a u tim izveštajima je navodno izvršena identifikacija korisnika i to na jedan potpuno nezakonit način i nadam se da će sud to znati da ceni na valjan način“, rekao je Katančević.

Dalibor Katancevic advokat Darka Sarica
Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik sudskog veća Zoran Šešić, naveo je da je „za sada odluka suda da se ‘Skaj’ prihvata kao dokaz“, ali uprkos tome odlučio je da se deo pomenute presretnute komunikacije u ovom trenutku ne izvodi, jer još uvek nije izveden dokaz koji potvrđuje da je komunikacija vođena između optuženih čija imena tužilaštvo navodi.

Ovaj postupak se vodi zbog toga što Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Darka Šarića i njegove saradnike za planiranje ubistva i diskreditaciju Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku koji se protiv Šarića za šverc kokaina.

Naime prema optužnici Šarić je napravio plan da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Joksović, a kako njegovi saradnici nisu u tome uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, ne bi li na taj način izgubio status svedoka saradnika i to kroz navodno planiranje ubistva biznismena Gorana Nikolaševića.

Prema navodima Tužilaštva Darko Šarić, je to dogovarao dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima u porukama kroz „Skaj“ aplikaciju na kriptovanom telefonu.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I dalje je nepoznato kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda.

Činjenica da prilikom pretresa pritvorske ćelije u kojoj je boravio Šarić nije pronađen nikakav telefon, sa sobom povlači i pitanje odgovornosti onih koji su mu telefon obezbedili i potom sklonili.

Advokatu Dejanu Lazareviću skinuta nanogica

Dejan Lazarević je, kao i Šarić, bio uhapšen 14. aprila prošle godine, i to kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe optužene za niz krivičnih dela.

Apelacioni sud je 17. februara ukinuo pritvor, u kom se nalazio deset meseci i odredio mu je blažu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, a danas mu je ta mera posle skoro devet meseci ukinuta. Takođe, optuženom urošu Radovanoviću (ranije Mišiću) je ukinut pritvor, koji je zamenjen blažom merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Podsetimo, Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. novembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare