Direktor „Namenske“ oči u oči s porodicom poginulog radnika

Hronika 11. jun. 202012:44 > 14:39
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje optuženima za eksploziju u fabrici “Milan Blagojević - Namenska”, u Lučanima, u kojoj su stradali radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Kako javlja reporter Nova.rs iz Ivanjice, danas bi trebalo advokati obe strane da ispitaju Tomu Spajića, a trebalo bi da govori i oštećeni Marko Mitrović, očevidac nesreće. U sud je stigla porodica Milivojević, otac stradalog Milomira, Milovan, sestra Mirjana i majka Nela.

Suđenje optuženima za nesreću u fabrici u kojoj su 14. jula 2017. godine poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, trebalo je da bude održano 03. aprila, ali je zbog epidemije koronavirusa odloženo za danas.

Na suđenje je stigao i direktor Radoš Milovanović, sa obezbeđenjem, ovog puta privatnim automobilom, a ne službenim kao prethodnog puta.

Radoš Milovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje Žene u crnom takođe su prisutne na suđenju, kako bi pružili podršku porodici Milivojević.

Na prethodnim pretresima svoju odbranu izneli su prvooptuženi Radoš Milovanović, direktor fabrike, rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević i trećeoptuženi Toma Spajić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Ivanjici, podiglo je krajem juna prošle godina optužnicu protiv generalnog direktora fabrike Radoša Milovanovića i još dvojice rukovodioca, u kojoj ih optužuje za krivično delo protiv opšte sigurnosti i izazivanjem opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Do eksplozije i požara u pogonu fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ došlo je 14. jula 2017. godine, i tada su poginula dva radnika.

Podsetimo, Direktor Milovanović je već na prvo ročište došao u pratnji više stotina radnika “Namenske” koji su mu na taj način pružali podršku. Ubrzo se ispostavilo da je podrška direktoru istvoremeno značila i napad na porodice stradalih, posebno na MIlivojeviće, koje je bahati direktor na kraju i tužio sudu “zbog povrede ugleda i časti”.

Iako je direktor tvdio da su se radnici spontano okupili, pojedini mediji su prenosili da je u pitanju bio organiozovani skup. Međutim, već na sledeće ročište koje je održano sredinom decembra prošle godine, podrška je izostala, ali to nije sprečilo da se optuženi direktor verbalno obračuna sa porodicom nesrećnog MIlivojevića. Mediji su tada izvestili da je optuženi najprimitivnije opsovao najpre majku i sestru nesrećnog mladića, potom i njegovog oca kome je poručio “Marš, đubre jedno!”

Optuženi direktor tokom postupka nije iznosio odbranu, dok su preostala dvojica negirala krivicu, ali i detaljno opisala šta se dogodilo kobnog dana.

Do nesreće u fasbrici je došlo prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta. Uprkos brojnim objavljenim informacijama koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da je objekat ispred kog se desila ekplozija nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Do preokreta dolazi nakon sastanaka porodice Milovanović sa predsednikom Aleksnadrom Vučićem, koji je ostao upamćen po njegovoj, u najmanju ruku neprimerenoj izjavi i konstataciji, da radnici u fabrici municije Milan Blagojević ne rade na „manekenskoj pisti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar