Foto: Nova.rs

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje direktoru i dvojici rukovodilaca za tragediju u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima u kojoj su 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Za tu nezgodu su optuženi direktor fabrike Radoš Milovanović, rukovodilac sektora zaštite na radu Toma Stojić i rukovodilac pogona za raketna goriva Vladimir Lončarević. Optuženi su za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, ali su sva trojica negirali krivicu tokom dosadašnjeg sudskog procesa.

Foto: Nova.rs/ Optuženi Radoš Milovanović

Zbog uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa, i veličine sudnice u Ivanjici istovremeno je u njoj moglo da bude prisutno samo devet osoba, u šta spadaju članovi veća, okrivljeni, oštećeni, branioci i punomoćnici. Tako da celokupna javnost koja je bila zainteresovana za praćenje suđenja, nije mogla da prisustvuje.

Dolazak direktora „Namenske“ u sud:

Ovaj sudski proces započeo je u oktobru prošle godine, a ostao je upamćen po tome da su se zaposleni i sindikalci fabrikeke u Lučanima, navodno spontano, okupili ispred ivanjičkog suda radi podrške direktoru Milovanoviću.

Posle skoro godinu dana, slučaj nije daleko odmakao jer svoje iskaze na glavnom pretresu još nisu završili svi optuženi. Nakon što su Milovanović i Lončarević saslušani, suđenje je nastavljeno saslušanjem Tome Stojića, koji je zanimljivo napustio fabriku šest meseci nakon pogibije dvojice radnika.

Foto: Nova.rs/ Porodica nastradalog radnika Milomira Milivojevića

Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika Milomira rekao je da je očekivao da će biti opstruisanja, odnosno odugovlačenja samog procesa.

„Tri godine su prošle od smrti mog sina. On je već satrulio u grobu. Zamolio bih vas da se ne prihvataju predlozi branioca za odlaganje“, rekao je sudiji uplakanim glasom Milivojević, nakon što se čuo predlog za odlaganje suđenja.

Pročitajte još:

Inače, Osnovni sud u Ivanjici je dobio dopis od sindikata radnika Namenske u Lučanima, u kojem se traži da branioci optuženih zatraže izuzeće suda u Ivanjici, u daljem postupku suđenja.

Podsetimo, optuženima se sudi za nesreću u fabrici u kojoj su 14. jula 2017. godine poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Sem direktora ove fabrike, sudi se i rukovodiocu pogona raketnih goriva Vladimiru Lončareviću i trećeoptuženom Tomi Spajiću.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar