Foto: Shutterstock/Printscreen/TikTok/zenesapca

Postoji sistem koji bi olakšao devojkama da se obrate za pomoć ukoliko ih muškarac uznemirava u kafiću, a sve što bi trebalo da urade je da kod konobara naruče određeno piće - koje predstavlja šifru za traženje pomoći. Organizacija Žene Šapca nedavno je došla na ideju da pokrene kampanju ovim povodom, a u toku su pregovori sa više kafića u Šapcu koji su već voljni da pomenuti sistem primenjuju.

U Americi već postoji izgrađen sistem koji olakšava ženama da u kafićima prijave uznemiravanje od strane muškaraca. Pomoću izmišljenih pića, koja zapravo predstavljaju „šifre“, žene se obraćaju konobarima za pomoć i time alarmiraju osoblje da su u opasnosti.

Postavlja se pitanje – da li bi ovakav sistem mogao da se uvede i u Srbiji?

Studentkinje iz Šapca Violeta Jezdić i Mina Šumanac iz pomenute organizacije objavile su nekoliko video-zapisa na društvenim mrežama, u kojima objašnjavaju kako pomenuti sistem funkcioniše i postavile su pitanje korisnicima društvenih mreža – Da li ovakav sistem treba da uvedemo u Srbiji?

Ideja je da u prostorijama ženskog toaleta u lokalima buud okačeni plakati sa „izmišljenim“ pićima. Ta pića bi predstavljala šifre za određenu vrstu asistencije.

Pa tako bi žena, ukoliko je uznemirava nepoznati muškarac, ili je u bilo kakvoj opasnoj situaciji, mogla da kod konobara naruči određeno piće sa plakata i na taj način alarmira da joj je potrebna pomoć.

@zenesapca ♬ original sound - zenesapca

Konobar tada alarmira nadležne organe, poziva policiju ili isprati devojku na taksi i pobrine se da bezbedno izađe iz kafića.

Kako je objavila organizacija „Žene Šapca“, odgovori koji su im pristizali na ovaj predlog su uglavnom bili od muške populacije i negativni.

@zenesapca Muškarce ugrožava bezbednost devojaka? Plakati sa izmišljenim pićima su "glupost" 🤣🤣🤣 1. deo #reels #muškarci #lude #devojke #sistem #plakat #piće #sifra #kafići #konobar #taxi #bezbednost #šabac #zenesapca ♬ original sound - zenesapca

„Još samo to treba uvaliti konobarima da rade“, jedan je od komentara sa podsmehom.

Takođe, kako navode iz organizacije, bilo je i komentara u kojima su sugerisali „kako devojke treba da vode računa o svom ponašanju i oblačenju“.

@zenesapca ♬ original sound - zenesapca

Bilo je i dosta komentara onih koji misle da bi onda žene ovaj sistem zloupotrebljavale.

Mišljenja su različita, ali ovakav sistem bi nesumnjivo olakšao ženama, ali i spasio ih od opasnog epiloga.

Iza organizacije Žene Šapca stoji Olga Perić, psiholog koji je bio angažovan za grupe podrške ženama koje su žrtve nasilja, pri projektu koji je trajao devet meseci. Upravo iz tog projekta je nastala stranica „Žene Šapca“, koja je dalje nastavila da se bavi temama koje se odnose na nasilje nad ženama.

„Po završetku projekta, nastavili smo da volontiramo i gradimo i dalje stranu „Žene Šapca“ na Fejsbuku, objavljujući postove vezane za razne teme koje se odnose na žene, ne bi li smo podizali svest o nasilju“, priča Olga Perić za Nova.rs.

Ona je objasnila kako su primetile da je aktivnost i objavljivanje video-zapisa na društvenim mrežama zanimljivo korisnicima istih, te su odlučile da snimaju video formate u kojima svoje ideje prenose gledaocima. Takav je bio i video u kome su predložile da se uvedu tajne šifre koje bi konobarima bile signal da su žene u opasnosti.

„Posle prvog „reels“ snimka počeli su da stižu komentari, zanimljivo, samo od muškaraca, pretpostavljam, vrlo mladih. Doduše, nikad i ne možete znati ko stoji iza kog profila. Devojke su lajkovale, ali samo muškarci pisali komentare, na koje sam odgovarala ja i naše tri devojke.  Tako sam došla na ideju da te video snimke objavim na Tik Toku i prosto se desilo čudo. Neverovatan broj pregleda na prvi deo videa u kome se govori u vezi reakcija na mogućnost uvođenja plakata u toaletima i u Srbiji, ali je još veći broj pregleda bio drugog dela snimka gde se prikazuje biber sprej, kao sredstvo za samoodbranu. Javljale su se i žene, pretpostavljam devojke, i nastala je skoro pomama za traženjem biber spreja i gde se može kupiti“, priča Olga.

Pročitajte još:

Kako kaže, što se tiče sistema sa plakatima koji su aktuelni u Americi, komentari i reakcije su dolazile isključivo od muškaraca.

„Što se tiče plakata više je komentara bilo u smislu da su se muškarci branili i potezali čuveni argument da su i muškarci zlostavljani, što mi ne osporavamo i stav žena Šapca je, da borba za rodnu ravnopravnost i ne može dovesti do uspeha, bez muškaraca. Ne generalizujemo stvari, i ne smatramo da su svi muškarci nasilni, što smo za neke komentare i dali kao odgovor.

Žene Šapca već su svoju ideju počele da pretvaraju u delo, te su u toku pregovori sa nekoliko lokala u Šapcu, kako bi se ovaj sistem uveo.

„Što se tiče kampanje, mi smo u pregovoru sa jednim, a možda i više kafića/lokala u Šapcu da to uvedu. Za nešto šire, nisam sigurna da imamo kapacitete“, ispričala je naša sagovornica.

U planu im je da se ovaj projekat proširi.

„Zapravo i verujemo, da možemo pokrenuti nacionalnu kampanju. Ne bismo da neko preuzme naše zasluge“, ističe Olga Perić.

Portal Nova.rs postavio je anketu na našem Instagram i Fejsbuk nalogu.

Većina odgovora je potvrdna i mahom žene podržavaju da se ovakav sistem uvede u srpskim kafićima.

Ovde možete pogledati anketu na Fejsbuku i podeliti vaše mišljenje.

****

BONUS VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama