Foto: Zoran Lončarević

Povodom incidenta u istražnom zatvoru u Spužu kada je 3. juna nožem ranjen Ranko Radulović, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Nikole Drecuna zbog pokušaja ubistva i stvaranja kriminalne organizacije, dok je protiv službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak. To je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nakon incidenta u spuškom zatvoru tokom koga je povređen šezdesetogodišnji Nikšićanin, a saopšteni su i detalji ovog incidenta kako se dogodio.

Silazeći prema terenima za rekreaciju u Istražnom zatvoru, nekoliko pritvorenika stalo je ispred zatvorskog čuvara čime su ga onemogućili da deluje, dok je Nikola Drecun (26) iz te grupe utrčao u krug u kojem je bio Ranko Radulović i dva puta ga ubo u leđa, improvizovanim bodežom, potvrđeno je u Vijestima.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nakon incidenta u spuškom zatvoru tokom kojeg je povrijeđen šezdesetogodišnji Nikšićanin.

Kako piše ovaj crnogorski portal tužilaštvo kojim rukovodi Milivoje Katnić predmet je preuzelo nakon uviđaja kojim je rukovodio viši državni tužilac.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo ubistvo u pokušaju, uviđaj je u toku, a više podataka i informacija se radi zaštiti zaštite interesa tajnosti postupka ne mogu saopštiti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Prema saznanjima “Vijesti” sa Drecunom su u šetnji bili cimeri iz sobe – Nemanja Zurovac, Mošo Paović.

Sa njima u sobi bio je i Radislav Gile Stanišić. Vijesti nemaju informaciju da li je i on na bilo koji način umešan u slučaj.

Zbog incidenta u kojem je ranjen pritvorenik, UIKS se i juče zvanično oglasio.

Saopštili su da su nadležni iz te ustanove utvrdili da je do incidenta došlo usled grube napažnje službenika obezbjeđenja koji je bio zadužen za praćenje lica koja borave na otvorenom prostoru:

“Protiv službenika obezbeđenja koji je napravio propuste u radu prikupljeni su dokazi i pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove odgovornosti. Protiv pritvorenika N. D. pokrenut je disciplinski postupak, kao i protiv još 4 pritvorena lica koji su ometali službenika obezbeđenja u vršenju službene radnje, a isti su izmješteni iz sobe u kojoj su boravili zajedno i smešteni u odvojene prostorije”, saopštili su iz UIKS-a.

Istakli su da će u saradnji sa policijom i nadležnim tužilaštvom preduzeti sve radnje i mere u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u odnosu na konkretni slučaj.

Više izvora ranije je saopštilo “Vijestima” da je ranjavanje Radulovića nastavak rata kriminalnih grupa, okupljenih oko škaljarskog i kavačkog klana. Radulović predvodi ekipu navodno blisku škaljarskom kriminalnom klanu, dok je mladi Cetinjanin, prema istim informacijama, vojnik takozvanog kavačkog klana.

Oni nisu mogli imati kontakt, pa ni konflikt unutar zatvora, jer zatvorske vlasti, kako tvrde, vode računa da se članovi suprotstavljenih klanova ne sreću iza rešetaka.

Radulović je uoči incidenta šetao sa cimerima iz svoje ćelije, a Drecun sa kolegama iz svoje sobe.

“Vijestima” je rečeno da je ista ekipa istovremeno već duže šetala odvojenim krugovima. Ta informacija nije zvanično potvrđena.

U toku je suđenje Raduloviću u podgoričkom Višem sudu, koji se tereti za stvaranje kriminalne organizacije.

Grupa kojoj navodno pripada, planirala je, prema optužnici, više likvidacija, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina. Drecun je uhapšen sredinom februara 2019. godine, a iz Uprave policije tada je saopšteno da su njihovi službenici u kratkom roku identifikovali, locirali i lišili slobode lice osumnjičeno da je sakrilo improvizovanu eksplozivnu napravu u suterenu jedne stambene zgrade.

“Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je osumnjičeni imao namjeru da skrivenu eksplozivnu napravu upotrebi prilikom izvršenja teških krivičnih dela”, saopšteno je iz policije.

(Izvor: Vijesti.me)

Komentari

Svi komentari (0)