Foto:privatna arhiva/Miljana Isailović

"Moj suprug je imao energiju kao ljudi dvadeset godina mlađi od njega. Živeo je aktivno, imao je običaj da svoje obaveze zapisuje, planirao je da tog dana obavi 15 stvari. Bio je čistog uma, zdrav, bez obzira na godine i dalje je vozio. Bio je oprezan prilikom prelaska ulice, umeo je i mene da opominje da vodim računa", ovim rečima je danas pred Osnovnim sudom u Nišu govorila Ljiljana Novaković, supruga bivšeg direktora niškog tekstilnog giganta “Niteks” Mileta Novakovića (81) kojeg je 21. maja prošle godine motociklom teško povredio Ivan Jovanović (49) usled čega je nastupila njegova smrt.

Udovica uglednog Nišlije plačući je opisala gubitak koji je pretrpela njena porodica.

„Izgubili smo mnogo, bio nam je podrška i uzor deci i unučićima. Motivisao ih je da uče i rade, da budu dobri ljudi. Jeste imao preko 80 godina ali je bio dobrog zdravlja, u njegovoj porodici se živelo preko 90“, kazala je Ljiljana.

Mile Novaković Foto: Privatna arhiva

Njena kćer Natalija kratko je kazala da očekuje da sud donese odluku u skladu a zakonom. Pravo da govori pred sudom iskoristio je i Ljiljanin sin Igor koji nije mogao da sakrije ogorčenje što je ostao bez oca. Na pitanje sudije da li poznaje čoveka koji je izazvao nesreću, rekao je: „Ne znam ni kako izgleda niti želim da to znam a to je i bolje za njega“.

U nastavku dokaznog postupka saslušan je predstavnik komisije Zavoda za sudsku medicinu Bogdan Pinterović. On je potvrdio da je Novaković zadobio povrede glave, uključujući i tešku povredu mozga i prelom baze lobanje. Takođe, on je posvedočio da se Novaković kretao u trenutku kada je zadobio kobni udarac motorom.

Ilustracija Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Jovanović je optužen da je na Bulevaru Zorana Đinđića u Nišu upravljajući motociklom „Honda CPR 600F“, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj usled čega je nastupila teška telesna povreda koja je za posledicu imala smrt Mileta Novakovića. Do udesa je došlo kada je Jovanović motorom udario pešaka koji je prelazio ulicu van obeleženog prelaza. Kako je navelo tužilaštvo, motociklista je na sredini leve kolovozne trake brzinom od 23 km/h udario pešaka što je dovelo do njegovog odbacivanja na kolovoz. Novaković je zadobio teške povrede glave i ekstremiteta usled kojih je iste večeri preminuo u niškom UKC:

Optuženi Jovanović se branio da je prekasno ugledao pešaka te da nije imao dovoljno vremena da zaustavi motocikl.

„Kretao sam se desnom kolovoznom trakom, kada sam ga ugledao bio sam mu dosta blizu. Pritisnuo sam ručnu kočnicu i skrenuo ulevo da bih ga izbegao. Međutim, kočenje nije usporilo motor te nisam imao dovoljno vremena da ga zaustavim“, kazao je ranije optuženi motociklista.

Tužilaštvo je zatražilo da mu se izrekne kazna zatvora od tri godine.

Prof dr Mile Novaković bio je direktor niškog tekstilnog preduzeća „Niteks“ više od 25 godina i pod njegovim rukovođenjem ova firma je bila jedna od najuspešnijih u ovom delu države. Bio je doktor tehničkih nauka, diplomirani inženjer tehnologije i redovni profesor Univerziteta u Nišu. Svojevremeno je bio i narodni poslanik SPS –a , redovni član Akademije kompjuterskih nauka Kijeva te predsednik Skupštine Udruženja stvaralaca Niša.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare