Foto:privatna arhiva/Miljana Isailović

Milan Vujanić, koga je u svojstvu stručnog saradnika iz oblasti saobraćaja angažovala odbrana Ivana Jovanovića (49) optuženog da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao bivši direktor niškog tekstilnog giganta “Niteks” Mile Novaković (81), rekao je danas pred Osnovnim sudom u Nišu da je do nezgode došlo Novakovićevom krivicom.

Jovanović je optužen da je 21. maja prošle godine oko 13.20 sati na Bulevaru Zorana Đinđića upravljajući motociklom „Honda CPR 600F“, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj usled čega je nastupila teška telesna povreda koja je za posledicu imala smrt Mileta Novakovića.

Do udesa je došlo kada je Jovanović motorom udario pešaka koji je prelazio ulicu van obeleženog prelaza. Kako je navelo tužilaštvo, motociklista je na sredini leve kolovozne trake brzinom od 23 km/h udario pešaka što je dovelo do njegovog odbacivanja na kolovoz. Novaković je zadobio teške povrede glave, grudnog koša i ekstremiteta usled kojih je iste večeri preminuo u niškom UKC:

Foto:privatna arhiva

Na današnjem glavnom pretresu svoje viđenje kritičnog događaja izneli su veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević čije je saslušanje predložilo tužilaštvo i Milan Vujanić kao stručni saradnik Jovanovićeve odbrane. Njihovi nalazi su se umnogome razlikovali što je objašnjeno korišćenjem različitih parametara u izračunavanju elemenata bitnih za rekonstrukciju kritičnog događaja. Razjašnjenju okolnosti trebalo je da doprinesu video snimci koji su izuzeti sa nekoliko lokacija u blizini mesta nesreće ali se tokom njihove reprodukcije ispostavilo da nijedna kamera nije zabeležila udes niti druge radnje koje su od značaja za rasvetljavanje ovog događaja.

Bogićević je naglasio da je motociklista imao tehničkih mogućnosti da uoči pešaka, te da su vozači generalno dužni da vode računa o pešacima i kada iskazuju nameru da pređu kolovoz a pogotovo kada se na njemu već nađu. Međutim, Vujanić je pokušao da kompletnu odgovornost za nesreću prebaci na Novakovića istakavši da je on sam stvorio opasnu situaciju na taj način što je prelazio kolovoz van pešačkog prelaza te stvorio prepreku na putanji kretanja Jovanovića ali i drugih vozača. Saobraćajni stručnjak je dozvolio mogućnost da je postojao doprinos motocikliste nesreći ukoliko se ustanovi da je kočenjem mogao da spreči udarac u pešaka.

Optuženi Jovanović se branio da je prekasno ugledao pešaka te da nije imao dovoljno vremena da zaustavi motocikl.

„Kretao sam se desnom kolovoznom trakom, kada sam ga ugledao bio sam mu dosta blizu. Pritisnuo sam ručnu kočnicu i skrenuo ulevo da bih ga izbegao. Međutim, kočenje nije usporilo motor te nisam imao dovoljno vremena da ga zaustavim“, kazao je na prethodnom glavnom pretresu optuženi motociklista.

Suđenje će biti nastavljeno u martu kada će biti saslušana rodbina pokojnog Novakovića.

Prof dr Mile Novaković bio je direktor niškog tekstilnog preduzeća „Niteks“ više od 25 godina i pod njegovim rukovođenjem ova firma je bila jedna od najuspešnijih u ovom delu države. Bio je doktor tehničkih nauka, diplomirani inženjer tehnologije i redovni profesor Univerziteta u Nišu. Svojevremeno je bio i narodni poslanik SPS –a , redovni član Akademije kompjuterskih nauka Kijeva te predsednik Skupštine Udruženja stvaralaca Niša.

Bonus video: Crni bilans nesreća u namenskoj industriji: Ljudski faktor ili sistemski propust

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar