Željko Stojković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se određuje privremena mera i zabranjuje Elektroprivredi Srbije da na niže radno mesto postavi Željka Stojkovića, predsednika udruženja Srpski centar ekologije iz Lazarevca, koji se našao na meti direktora EPS Milorada Grčića, kada je pokušao da ukaže na nepravilnosti u izvođenju radova tog preduzeća. Stojković je tvrdio da bi ilegalno rudarenje moglo da pribavi protivpravnu korist pojedincima, ali i trajno naruši kulturno istorijsko nasleđe, zbog čega je na kraju predložena njegova smena i postavljanje na niže radno mesto. Odluka Višeg suda usledila je nakon pisanja Nova.rs o Stojkovićevom slučaju, ali i pokretanju postupka kojim bi on trebalo da dobije status uzbunjivača.

„Ovakva odluka suda je i vid podrške drugim uzbunjivačima, koji su, ili se tek pripremaju da prijave neku korupciju ili nepravilnosti u svojim sredinama. Samo se zajedno i uz ovakvu saradnju možemo izboriti za pravednije i transparentnije društvo“, kazao je Stojković za portal Nova.rs, napominjući da prava bitka na pravnom polju tek predstoji.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, Stojković je u razgovoru za portal Nova.rs istakao da je udruženje kojim predsedava, a koje se bavi zaštitom životne sredine i duhovnog i kulturnog nasleđa, duže vreme pratilo rudarske aktivnosti Kolubare na području mesta Vreoci kod Lazarevca, nakon čega su uočili izvesna neslaganja sa urbanističkom i planskom dokumentacijom predviđenom za izvođenje radova.

Mesto Vreoci već godinama polako nestaje sa karte Srbije, pod bagerima i mašinama za eksploataciju uglja, a kako su se najpre brojna domaćinstva oštećena zbog ovog jer JP EPS nije ispoštovao obavezu kolektivnog preseljenja naseljenog mesta iz programske i planske dokumentacije koja reguliše ovu oblast, sada su sa na meti našle čak i crkve – Crkva Pokrova Svete Bogorodice iz 1872. i Crkva brvnara iz 1815. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare