Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Iako najveća luka u tom delu Jadrana i "dom" nekih od najozloglašenijih figura iz balkanskog podzemlja, do 2010. godine gotovo da nije bilo zaplena narkotika, posebno kokaina iz Južne Amerike. Ilegalna roba koja je krišom prolazila kroz luku Bar devedestih godina su mahom bile cigarete, a po tom "unosnom biznisu" ovaj kraj je postao poznat širom sveta. Međutim, kako je rasla moć tamošnjih kriminalnih grupa i menjalo se tržište, rasli su i apetiti kriminalaca za većim profitom.

Ispotavilo se da droge u Baru ima i to u priličnim količinama, a u pitanju su stotine kilograma narkotika namenjenih domaćem-balkanskom, ali i evropskom tržištu. Kako je do sada utvrđeno, „belo zlato“ dalje putuje uobičajenim razređenim švercerskim putevima droge, koje policija naziva balkanskom rutom. Posle i te kako uspešnih „devedesetih“ za crnogorske švercere cigareta, okreću se na novi, još unosniji proizvod.

Pročitajte još:

Po podacima iz 2020. godine u luci Bar u Crnoj Gori pretovareno je više od 1,6 miliona tona razne robe, a to i nije bila previše dobra godina za trgovinu, jer je promet opao. Trgovina kokainom na veliko, u količinama koje se mere stotinama kilograma, pa i tonama, a za koje specijalizovan upravo balkanski kartel, gde glavnu reč vode Crnogorci i Srbi, odvija se preko kontejnerskog saobraćaja, jer nijedna policija ni carina sveta ne može da pregleda baš svaki kontejner. Kada se u obzir uzmu veze koje crnogorsko-srpski karteli imaju u policiji, tajnoj službi i političkoj eliti Crne Gore i Srbije i direktna železnička veza između Bara i Beograda, zvuči neverovatno da narko-dileri taj logistički raj nisu koristili u švercu kokaina.

U obzir treba uzeti i da je jedna od najozloglašenijih kriminalnih ekipa na Balkanu, bila upravo iz Crne Gore, a vodio ju je Alan Kožar. Ovih dana, tačnije 23. jula navršilo se tri godine od njegove likvidacije na grčkom ostrvu Krf. Alan Kožar i njegov saradnik Damir Hadžić, visokopozicionirani kriminalci u škaljarskog klana, likvidirani su sa 29 metaka, a njihova egzekucija pripisuje se suparničkom kavačkom klanu.

Slobodna zona Luka Bar Crna Gora
Slobodna zona Luke Bar, Foto:Screenshot/TV Vijesti

Alan Kožar iz Bara bio je najuticajnija figura iz kriminalnog miljea u tom gradu. Pre njega „poslove“ je vodio Luka Đurović, desna ruka Luke Bojovića, koji je označen kao vođa novog zemunskog klana, međutim Đurović je stradao u prilično čudnoj saobraćajnoj nesreći za koju mnogi i danas veruju da je namerno izazvana.

Ako se sve uzme u obzir, prosto je neverovatno da niko od tih ljudi ranije nije pokušao da prošvercuje veće količine kokaina preko luke Bar, makar su to pokazivali podaci o zapleni.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Ali, pod pritiskom, pre svega Evropola i DEA, situacija se promenila i ispostavilo se da najunosniji posao mafije itekako ide preko luke Bar. U avgustu prošle godine zaplenjeno je oko 1,5 tona kilograma kokaina, a uhapšeni su vlasnik firme u čijem magacinu je droga pronađena.

Uhapšen je biznismen Budimir Krstović, zvani Buda Banana i njegova ćerka Marina Krstović. Inače, Budimir ima firme i u Srbiji, a najviše se bavi uvozom banana, po čemu je dobio i nadimak. Zaplenjen kokain je, naravno, bio sakriven upravo u tovaru banana. Nije razjašnjeno ko je zapravo bio organizator celog posla i naručilac ogromnog tovara droge.

Ali, tu nije bio kraj priči o luci Bar, bananama i kokainu. Bizarni slučaj dogodio se i u januaru ove godine, kada su u magacin trgovinskog lanca „Voli“ stigle banane. Kada su radnici počeli da ih istovaruju, videli su da se među voćem nalaze i paketi kokaina. Zaplenjeno je 500 kilograma ove droge, uhapšena je jedna osoba, špediter iz Bara, a banane su stigle iz Ekvadora, koji je postao glavna baza balkanskog kartela koji preko luka u toj zemlji izvodi koku za Evropu. Ni u ovom slučaju nije uhapšen organizator ovog posla i naručilac.

Foto: Twitter/Policie ČR

Za godinu dana zaplenjeno je tako više od 2 tone kokaina, što pokazuje da su bile tačne informacije stranih policija i obaveštajnih službi da se preko te luke švercuju velike količine narkotika, a da su zapravo vlasti reagovale tek po dojavama stranih partnera koje nisu mogli, niti smeli da ignorišu.

Kada se u obzir uzmu spisak pohapšenih policajaca i agenata tajnih službi zbog povezanosti sa narko kartelima, kao i njihove pozicije u bezbednosnim strukturama Crne Gore i Srbije jasno je zašto se do nedavno kokain „nije švercovan“ kroz barsku luku.

U Crnoj Gori je uhapšena bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, zbog umešanosti njenog sina u šverc kokaina, koji je ona pokrivala. Uhapšen je i Petar Lazović, bivši funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore, sin donedavno svemoćnog Zorana Lazovića, bivšeg policajca, rukovodioca tajne službe i savetnika predsednika Mila Đukanovića za bezbednost. Na spisku uhapšenih ili traženih osoba, nalazi se još nekoliko policajaca.

Srbija nije još ni dotle stigla. Zbog veza sa kriminalnim klanovima uhapšeni su pojedini funkcioneri policije koji su imali srednje i niže rukovodeće pozicije u MUP Srbije, kao i nekoliko inspektora. Zanimljivo je da je najviše uhapšenih bilo iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) koja je zapravo postala servis kriminalaca, pre svega kavačkog klana.

BONUS VIDEO: Akcija crnogorske policije u kojoj je uhapšeno 8 osoba osumnjičenih za šverc kokaina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar