Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Presretači saobraćajne policije prilikom kontrole na auto-putu Šid – Beograd, zaustavili su vozača „pasata“ koji je vozio brzinom od 213,9 kilometara na sat na delu puta gde je ograničenje 80 kilometara na sat. Policajci su kontrolom utvrdili da dvadesetšestogodišnji vozač nema položeni vozački ispit i da je automobilom upravlјao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Ovaj incident ponovo je poveo priču o rekorderima divlje vožnje, koji ne biraju vremenske okolnosti, ni godišnje doba, ali ni uslove na putu da bi pritiskali papučicu za gas nehajući pri tome da mogu izazvati neku saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom ili povređenima.

Policijska saopštenja kada su u pitanju bahati vozači su uglavnom štura. Jedino što je moguće saznati jeste da se vozač kretao dva ili tri puta brzinom većom od dozvoljene. Uglavnom svi ovi vozači otkriveni su zahvaljujući „presretačima“, koji su uspeli da identifkuju i dokumentuju bahate vozače, kojima ne preostaje ništa drugo nego da plate paprene kazne zbog svog ponašanja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema šturim saopštenjima policije, ali i brojnim medijskim naslovima, deluje da je povećan broj onih koji su bili zaustavljeni zbog nasilničke vožnje na srpskim putevima. Srećna okolnost je da većina onih kojima je policija stala na put i naterala ih da skinu nogu sa papučice za gas, sprečena da divljanjem napravi neku veću tragediju. U poslednjih nekoliko godina bilo je više ekstremnih primera, koji su pukim slučajem prošli bez žrtava.

Najbahatije vožnje na srpskim drumovima u 2020.

Oktobar 2020.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, prilikom kontrole „presretačima“ na auto-putu Šid – Beograd, zaustavili su vozača „pasata“ koji je vozio brzinom od 213,9 kilometara na sat na delu puta gde je ograničenje 80 kilometara na sat.

Kontrolom je utvrđeno da dvadesetšestogodišnji vozač nema položeni vozački ispit i da je automobilom upravlјao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zbog čega je zadržan u službenim prostorijama do 12 sati.

Zbog prekršaja nasilnička vožnja, presudom Prekršajnog suda u Beogradu, on je osuđen na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 248 sati i novčanu kaznu  od 240.000 dinara.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jul 2020.

Saobraćajna policija zaustavila je 26. jula  na auto-putu S. P. (44), koji je upravljao automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračio brzinu i vozio zaustavnom trakom, pišu beogradski mediji. Kako prenose mediji, osumnjičeni je upravljao automobilom lozničkih registarskih oznaka, a vozio je brzinom od čak 146 kilometara na čas, iako je ograničenje 100. Nakon što su ga presretači zaustavili, radio je alko-test i ustanovljeno je da ima 1.75 promila alkohola u krvi.

Sličan slučaj otkriven je poslednjeg dana jula, kada je otkriven tridesetčetvorogodišnji vozač koji je upravljao automobilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci brzinom 226 kilometara na čas, na delu puta između Šida i Beograda gde je brzina ograničena na 80 kilometara na čas,

Kako je naveo MUP, prilikom kontrole “presretačem”, policija je zaustavila ‘audi’ u kojem je bio taj muškarac koji je vozio gotovo tri puta brže od ograničenja. S obzirom da je utvrdjeno da je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, on je zadržan i u policiji 12 časova. Prekršajni sud osudio ga je na kaznu rada u javnom interesu od 256 časova, novčano u iznosu 140.000 dinara, sa 23 kaznena poena, a takodje mu je oduzeta dozvola u narednih 12 meseci.

 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mart 2020.

Saobraćajna policija na auto-putu Beograd – Šid, kod Zemuna, prilikom kontrole saobraćaja takozvanim „presretačem“ zaustavili su vozača koji je vozio brzinom 231,2 kilometra na čas. Policijski službenici podneli su prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje protiv tridesetjednogodišnjeg vozača koji je na auto-putu, gde je brzina kretanja ograničena na 120 kilometara na čas, upravljao vozilom brzinom od 231,2 kilometra na čas. Prekršajni sud je učinioca prekršaja osudio na kaznu rada u javnom interesu od 240 časova, novčanu kaznu od 120.000 dinara, 15 kaznenih poena i 9 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Februar 2020.

Kod mesta Osipaonica na auto-putu  „presretačem“ saobraćajne policije zaustavljen je 27-godišnji vozač „mercedesa“, koji se kretao brzinom od 242,2 kilometra na sat. Protiv vozača je bila podneta prekršajna prijava, a predviđena kazna za ovaj prekršaj je 30 do 60 dana zatvora i novčana kazna od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i najmanje devet meseci zabrane upravljanja vozilom, saopštio je MUP.

Istog meseca saobračajna policija uhvatila je u selu Noćaj dvadesetosmogodišnjeg mladića kako upravlja putničkim automobilom marke “golf” brzinom od 127 kilometara na sat na mestu gde je ograničenje brzine bilo 50.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Januar 2020.

Pripadnici saobraćajne policije zaustavili su 8. januara, na autoputu Beograd-Šid, na području Sremske Mitrovice, 24-godišnjeg vozača koji je upravljao putničkim automobilom BMW brzinom od 248 kilometara na čas, za 118 kilometara više od dozvoljene brzine. Vozač je priveden nadležnom sudiji koji mu je zbog učinjenog prekršaja nasilničke vožnje izrekao novčanu kaznu od 140.000 dinara i zaštitnu meru zabrane upravljanja automobilom u trajanju od devet meseci.

Jedan od zapaženijih slučajeva bahate vožnje svakako je bio s kraja 2018. kada je u srpskim medijima bilo zabeleženo divljanje belog “audija” nemačkih registracija i to na auto-putu kroz Beograd. Naime, vozač sa inicjalima N. R. je vozio u suprotnom smeru brzinom većom od 208 kilometara na sat, iako je u tom delu puta ograničenje bilo 80 na čas. Patrola saobraćajne policije uspela je da zaustavi vozača za koga se utvrdilo da je nemački državljanin srpskog porekla. Alko-testom je utvrđeno da je vozač imao 1,93 promila alkohola u krvi. Sudija za prekršaje ga je kaznio sa 280.000 dinara, 12 meseci oduzimanja dozvole, 18 kaznenih poena i 360 sati rada u javnom interesu.

A šta kaže sudska statistika

Prekršajni sud u Beogradu u 2017. formirao je 41 predmet u vezi nasilničke vožnje, 2018. taj broj se popeo na 175, 2019. 215 predmeta, a od početka 2020. stiglo se čak do 66 predmeta. Pretpostavlja se da bi do kraja godine  ta cifra mogla da se popne na 300. Osuđujućom presudom za nasilničku vožnju kažnjeno je u 2017. 6 osoba, u 2018. njih 60, a u 2019. 62, a u prvim mesecima 2020. čak 21 osoba.

Šta je nasilnička vožnja

Pod nasilničkom vožnjom se smatra agresivna vožnja koja utiče na bezbednost saobraćaja sa stravičnim posledicama kao što su materijalna šteta, stradale osobe, poginuli i povređeni. Kada saobraćajna policija zaustavi vozača, koji vozi nasilno i ugrožava druge učesnike u saobraćaju u skladu sa članom 329. Zakona o bezbednosti saobraćaja, on se procesuira kod sudije za prekršaje i posle iznetih i utvrđenih činjenica donosi osuđujuću ili oslobađajuću presudu. U slučaju utvrđivanja nasilničke vožnje i osuđujuće presude vozač dobija 15 kaznenih poena i odmah se isključuje iz saobraćaja. Za nasilničku vožnju predviđena je kazna i 30 do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke dozvole i zabrana upravljanja motornim vozilom najmanje 9 meseci. Za teže oblike nasilničke vožnje u slučaju da je kažnjeni vozač poruzrokovao saobraćajnu nesreću, zaprećena je kazna od 45 do 60 dana zatvora, 17 kaznenih poena i zabarana upravljanja motornim vozilom 10 meseci. Takođe, počinioci mogu očekivati i veću kaznu, ako je u vozilu u trenutku nesreće prisutno i dete mlađe od 12 godina. Pod nasilničkom vožnjom se smatra i kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo i ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar