Đoko Maksic Foto: Video/Nova.rs, ivan mofo/Press centar Uns

Načelnik nefrologije na Vojnomedicinskoj akademiji i profesor Medicinskog fakulteta Đoko Maksić, koji je uhapšen zbog sumnje da je uzimao mito od pacijenata, sklopio je sporazum o priznanju krivice kojim je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora. Kako saznaje portal Nova.rs, Maksić je priznao krivično delo za koje se teretio.

Hapšenje Maksića šokiralo je srpsku javnost, a on je u junu ove godine sklopio Sporazum o priznanju krivičnog dela sa Višim javnim tužilaštvom, a njemu je izrečena i zabrana rada u trajanju od godinu dana.

Pročitajte još...

„Okrivljeni Maksić Đoka oglašen je krivim da je izvršio produženo krivično delo primanje mita, pa je sud okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci, koja će se izvršiti tako što će je osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje bez primene elektronskog nadzora. Sud je izrekao i meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti i to zabrane rada kao medicinskog radnika-lekara specijaliste nefrologa u trajanju od 1 godine od dana pravnosnažnosti presude“, navodi se u obrazloženju presude Višeg suda u Beogradu.

Inače, Maksić, načelnik nefrologije na VMA, uhapšen je juna jer je primio mito od 300 evra. On se na saslušanju u tužilaštvu branio ćutanjem, dok su tri pacijenta koja su mu davala mito priznala krivicu i zaključila sporazume sa tužilaštvom na uslovne kazne zatvora.

Kolege bile u šoku

Slučaj lekara Maksića od samog početka izazivao je veliko interesovanje u javnosti, pogotovo zbog besprekorne karijere koju je godinama gradio. I među kolegama  šok nije bio ništa manji zbog njegovog privođenja.

„Svi smo u šoku. Maksić je jedan od najboljih među nama. On je najzaslužniji za transplantaciju bubrega koja se godinama izvodi na VMA. Ne znamo šta da mislimo, sve nas je ovo mnogo uzbudilo” ispričali su za Nova.rs lekari sa VMA nakon hapšenja Maksića.

Đoko Maksić, foto: Printscreen Rts

Podsetimo, ugledni srpski nefrolog Đoko Maksić svoju karijeru započeo je pre 25 godina na Vojnomedicinskoj akademiji. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu 1982. godine, da bi potokm specijalizirao na VMA. Postdiplomske studije oblika uže specijalizacije iz nefrologije završio je 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare