Policija u kopnenoj zoni bezbednosti Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE

Protiv šestorice pripadnika Policijske stanice Kuršumlija pokrenut je disciplinski postupak jer su 30. januara ove godine zapucali u vazduh kada su u Kopnenoj zoni bezbednosti zatekli 40 osoba koje su sekle šume, a koje su prethodno na njih zapucale iz automatskog oružja.

Pucnjava se dogodila na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, u reonu sela Rastelica, nedaleko od Lukovske banje. Policajci koji su patrolirali zatekli su šumokradice, a nakon što su uzviknuli “Stoj policija” kradljivci su na njih otvorili vatru. Oni su potom zapucali u vazduh, a šumokradice su sa 10-ak traktora pobegle na teritoriju Kosova i Metohije. Povređenih nije bilo.

Nekoliko dana kasnije, u svom izveštaju Upravi policije, načelnik PS Kuršumlija Bojan Pešić opravdao je postupanje policijskih službenika.

„Policijski službenici u momentu kada je počela paljba od strane lica albanske nacionalnosti nalazili na lokalnom putu koji je udaljen 3.000 metara po dubini opštine Kuršumlija kao i da su isti u konkretnoj situaciji kada su lica pucala sa očiglednim ciljem da zaustave policijske službenike u kretanju kako bi izvukli radne mašine na područje AP KiM, procenili da će bez upotrebe vatrenog oružja, odnosno sa pucanjem u vazduh radi upozorenja mogli da izvrše službeni zadatak i bezbedno se izvuku, smatramo da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, da su isti postupali zakonito,  profesionalno i suzdržano u primeni policijskih ovlašćenja“, naveo je načelnik a preneo Nezavisni sindikat policije.

Međutim, nakon 20 dana od pucnjave, načelnik Policijske uprave Prokuplje, čijoj upravi pripada i Policijska stanica Kuršumlija, Nenad Kaličanin, poziva Pešića i navodi da ipak treba da razmisli, i traži da se svim kolegama podnesu inicijative za pokretanje disciplinskog postupka za tešku povredu službene dužnosti.

Zbog kažnjavanja policajaca, umesto nagrade što su sačuvali državnu imovinu, Nezavisni sindikat održao je pre nekoliko dana sastanak u Kuršumliji, gde se obratio i predsedavajući predsedništva Nezavisnog sindikata policije Veselin Nikolić.

Foto:N1

On je u svom obraćanju upitao kakva poruka se šalje policajcima koji su rizikovali svoje živote i kakva poruka se šalje licima koji, kako je rekao, pripadaju paravojnim formacijama, dolaze sa teritorije Kosova i Metohije i seku šumu.

Inače, prema podacima Ministarstva odbrane, u prošle godine je bilo 56 upada bandi koje organizovano seku šume i pljačkaju imovinu građana.

Četiri dana nakon incidenta, Kopnenu zonu bezbednosti obišao je vojni i policijski vrh. U kasarni „Toplički ustanak“ održan je sastanak kojem je prisustvovao ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića i ministar unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

„Nećemo dozvoliti nezakonitu seču šuma, ugrožavanje fizičke i imovinske bezbednosti ljudi koji žive u ovom delu Srbije,“ bila je poruka koja je preneta sa sastanka.

Međutim, protiv policajaca koji su reagovali i sprečili kršenje zakona, pokrenut je disciplinski postupak. Da li će tako biti i u buduće, ostaje da se vidi.

Načelnik sa najviše disciplinskih postupaka

U prvih 10 meseci prošle godine, u Policijskoj upravi Prokuplje pokrenuto je 75 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih, što je među najvećim brojem od svih policijskih uprava. Prema rečima upućenih, razlog tome jeste načelnik Kaličanin koji je „zaveo strahovladu, kako bi policajce držao u pokornosti. Kako je ispričao izvor portala Direktno, pored besmislenih premeštanja sa jednog posla na drugi, neretko se pokreću i disciplinski postupci bez osnova.

BONUS VIDEO: U nastavku akcije „Armagedon“ uhapšeno 14 lica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram