Foto: MUP Srbije

Suđenje kriminalnoj grupi "vračarci" trebalo bi da se nastavi u utorak u Specijalnom sudu u Beogradu, a ovaj klan tereti se za nekoliko likvidacija, kao i za nekoliko napada. Jedan od napada bio je i na Samira Divljanovića iz Novog Pazara, koji je već osuđivan zbog trgovine drogom, a koji je uspeo da izbegne smrt tako što je uzvratio paljbu na pripadnike kriminalne grupe.

Prema navodima iz optužnice, Divljanović je decembra 2019. godine namamljen u Beograd na sastanak ponudom da kupi kokain, a umesto dogovorenog paketa, sačekao ga je „vračarac“ sa pištoljem. Tada je ranjen, a sve do hapšenja kriminalne grupe „vračarci“ nije se znalo ko stoji iza napada.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video/Ilustracija

Tokom istrage utvrđeno je da su „vračarci“ duže vreme pratili Divljanovića, a više puta su pokušali da ga likvidiraju. Prema navodima iz optužnice, navodno je Divljanović i ranije uzimao drogu od „vračaraca“, a jednom prilikom je ostao dužan za pet kilograma.

Upravo u tome tužilaštvo je tražilo moguće motive napada na njega, kao i u sumnjama optuženih da Divljanović sarađuje sa policijom.

Pročitajte još:

Ubistvo Samira Divljanovića planirali su i pokušali da izvrše Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara, inače vođa grupe, zatim Uroš Piperski, Aleksandar Milošević, Jovica Sovilj, Đorđe Knežević i Rašo Ban, a u logistici je učestvovala još jedna osoba čije se ime ne navodi u optužnici. Pucnjava u kojoj je Divljanović trebalo da bude ubijen dogodila se na Vračaru, u Beogradu 29. decembra 2019. godine, a Milošević je odabran za osobu koja će da puca.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Plan napada pripadnici kriminalne grupe su organizovali preko Skaj aplikacije, a Miloševiću je rečeno da Divljanoviću ne puca u glavu već u noge.

Kobnog dana, Milošević je došao na mesto sastanka, ali na jedan potez nije računao. Ubrzo je o tome izvestio ostale pripadnike grupe.

Pročitajte još:

„Krenuo je da vadi utoku i da se baca pod kola“, objašnjava Milošević i dodaje da su se potom jurili oko auta i pucali jedan na drugog, a kada su mu se istrošili meci, krenuo je da „pali“, navodi se u optužnici.

„Vračarci“ su se potom dopisivali o tome kada će i kako se pritajiti, gde će pobeći i slično. Jedni drugima slali su informacije iz medija, da se dogodila pucnjava, da je muškarac prevezen na reanimaciju, zbog čega jedni drugima čestitaju na ranjavanju Divljanovića.

„Ja sam penzionisani diler“

Divljanović je ovim povodom saslušan 16. aprila na suđenju kriminalnoj grupi „vračarci“. Tada je govorio o danu kada je ranjen, a tom prilikom je otkrio i dosad nepoznate detalje.

Divljanović je rekao da je 29. decembra 2019. godine došao u Beograd iz Novog Pazara nakon što se preko „Skaj“ aplikacije povezao sa osobom radi kupovine kokaina. On je dodao da je svoja saznanja preneo tadašnjem načelniku Odeljenja za droge Slobodanu Milenkoviću, koji ga je pozvao da dođe u Beograd kako bi učestvovali u akciji kojom bi utvrdili ko je želeo da proda taj kokain.

Niš, droga, hapšenje, heroin, kokain
Foto: MUP/ilustracija

Naglasio je da mu je, čim su došli do lokacije gde je trebalo da se vidi sa tim muškarcem, nešto bilo sumnjivo. Upravo zbog se vratio do svog automobila u kojem su bili njegov prijatelj i Milenković i zatražio pištolj koji je uzeo od tog druga, dok se Milenković protivio toj njegovoj odluci.

Te večeri Divljanović je, kako je posvedočio, doneo oko 35.000 evra u slučaju da je trebalo da pokaže ili da taj novac preda muškarcu sa kojim se sastaje. Kada je naišao muškarac obučen u crno, koji je navukao rolku preko lica i izvadio pištolj i zapucao, Divljanović je počeo da trči i puca.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom suđenja svedok je izjavio  i da su nakon njegovog ranjavanja pripadnici Četvrtog odeljenja dotrčali do njega i odvezli ga u bolnicu. Divljanović je naglasio da nema nikakve veze, niti saznanja o vođa kavčana Radoju Zviceru niti o Vušoviću, a za sebe je rekao da „penzionisani diler“. Ispričao je da je jednom bio osuđen za trgovinu drogom i da „nema smisla da on iz Novog Pazara dolazi u Beograd kako bi kupio drogu“.

Na pitanje gde je pištolj iz kog je pucao, Divljanović je rekao da je pitao policajce gde je, a da su mu oni rekli da su ga bacili. Povodom pucnjava na Vračaru protiv Divljanovića se vodi postupak za izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje sigurnosti.

VIDEO: Nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi „Vračarci „u Specijalnom sudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare