Goran Mladenović, Žarko Pijanović Foto: FOTO TANJUG/ BEOINFO/bs, EUROPOL

Evropska policija objavila je na zvaničnom sajtu EUROPOL spisak od 93 opasna kriminalca, među kojima su se našla i dva Srbina - Žarko Stefanović za kojim je poternicu raspisao Luksembur i Goran Mladenović za kojim traga Kipar.

U svojoj najnovijoj kampanji EUROPOL je, poredeći kriminalne mreže sa špilom karata za igru, objavio spisak izuzetno opasnih kriminalaca sa njihovim fotografijama i obraćajući se direktno građanima, zatražila pomoć u rasvetljavanju ovih slučajeva.

„Kriminalne mreže se sastoje od različitih aktera koji sprovode niz nezakonitih aktivnosti. Ove mreže prožimaju društvo i privredu, sa ključnim operativcima na svim nivoima koji šire svoje pipke u preduzeća, pa čak i državne institucije. Agencije za sprovođenje zakona širom Evrope napravile su listu najopasnijih kriminalaca za najnoviju listu najtraženijih u EU. Identifikacijom begunaca sa ove liste, cela mreža bi mogla da se sruši kao kuća od karata. ENFAST-u i Europolu je potrebna pomoć građana EU da učine Evropu bezbednijom tako što će proveriti ovu listu i videti da li prepoznajete nekog od ovih begunaca“, navedeno je na sajtu.

Takođe, iz EUROPOL-a i ENFAST-a navode da je moguće poslati i anonimnu dojavu lokalnim policijama, a upravo saznanja koje građani imaju možda budu ključna u rešavanju nekih od slučajeva, na osnovu čega bi opasni kriminalci mogli konačno završiti iza rešetaka.

Pink Panter i pljačka na Kipru

Među okorelim kriminalcima sa svih strana sveta našla su se dva Srbina. Jedan od njih je Goran Mladenović, star 54 godine. Za njega se navodi da je opasni kriminalac koji se tereti za pranje novca stečenog kriminalom, organizovanje oružane pljačke i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Mladenović je naime decembra 2012. godine sa još jednim saučesnikom, kao član pljačkaške bande Pink Panter, upao u juvelirnicu u kiparskom gradu Limasol. Razbili su zid zlatare i preko susedne zgrade ušli u lokal. Ukrali su dragocenosti u iznosu od 617.081 evra i pobegli su sa lica mesta pre nego što je obezbeđenje uspelo da reaguje.

Foto: Eumostwanted.eu

Forenzičkim pregledom uspešno je izolovan DNK profil koji se poklapa sa profilom srpskog državljanina.

Kiparska policija pozvala je sve građane koji imaju bilo kakvih informacija o njemu, da se jave na broj telefona koji je naveden na sajtu, a prijavu mogu podneti i anonimno.

Sekirama i pištoljima pretili ljudima

Na spisku najtraženijih našao se i Žarko Stefanović (39) koji je u međuvremenu 2018. godine promenio ime u Žarko Pijanović. Reč je o Leskovčaninu osumnjičenom da je jula 2008. godine učestvovao u oružanoj pljački zlatare u Luksemburgu. Tada su oko 10.25 četvorica muškaraca upala u prodavnicu. Zaposlenima i kupcima pripretili su pištoljima i sekirama da legnu na pod. Tim sekirama razbili su vitrine u kojima su stajali skupoceni satovi.

Foto: Eumostwanted.eu

Ukupno je ukradeno 64 izuzetno slupa sata, čija je vrednost procenjuje na nekoliko stotina hiljada evra. Pljačkaši su potom pobegli u „mercedesu e250“, inače ukradenom ranije u Luksemburgu jula 2008. godine. Vozilo je nekoliko sati nakon pljačke pronađeno u gradu Luksemburgu.

Istragom je utvrđeno da je i ovaj kriminalac bio član pljačkaške bande Pink Panteri i da ovo krivično delo nije jedino koje su počinili.

Za Stefanovićem, tačnije Pijanovićem, raspisan je evropski i međunarodni nalog za hapšenje. Kako je EUROPOL naveo, tereti se za pranje novca stečenog kriminalom, organizovanu oružanu pljačku i članostvo u kriminalnoj grupi.

Bonus video: Pink Panteri – balkanski pljačkaši koji ne poznaju granice 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar