Foto:EPA-EFE/STRINGER

U prvom kvartalu 2021. godine Kosovskoj policiji je prijavljen čak 691 slučaj nasilja u porodici širom Kosova. Broj registrovanih slučajeva se uvećava, a iz policije poručuju da je to zbog toga što se oni više prijavljuju.

Kako prenosi Gazeta Express, u poređenju sa prethodnim godinama u periodu od januara do aprila meseca, beleži se značajno uvećanje broja registrovanih slučajeva.

Iz Kosovske policije, međutim, navode, da je broj registrovanih slučajeva uvećan usled toga što se ovakvi slučajevi sada više prijavljuju u odnosu na prethodni period.

Kancelarija za informisanje Kosovske policije ocenjuje da je do toga doveo pravilan i ozbiljan pristup KP.

„Takav pristup policije prema slučajevima nasilja u porodici, svest o nasilju s jedne strane i ozbiljnije bavljenje predmetima, učinili su da se takvi slučajevi češće prijavljuju“, naveli su u odgovoru iz KP za list „Enigma“.

Precizirali su da je u 2018. godini prijavljen 1541 slučaj, u 2019. – 1915, a u prethodnoj godini 2069 slučajeva.

Iz policije poručuju da se slučajevima nasilja u porodici u svakoj policijskoj stanici bave policijski službenici koji su završili dodatnu obuku, u bliskoj saradnji sa Centrima za socijalni rad, advokatima žrtva i pravosudnim organima.

„Policija je za postizanje ovog cilja koristila razna sredstva, kao što su: kampanje, distribucija flajera sa konkretnim porukama, predavanja u školama… Naravno, saradnja sa medijima i upotreba društvenih mreža pomogli su nam da proširimo svoju poruku i dopremo do što većeg broja ljudi, a to je naš primarni cilj, jer, nakon podizanja svesti, dolazi do uvećanja broja obaveštenja o takvim slučajevima“, poručuju iz KP.

Kosovska policija na dnevnom nivou registruje više slučajeva nasilja u porodici u svom 24-časovnom izveštaju.

Tako je bilo i danas – registrovano je čak šest ovakvih slučajeva. Od ukupnog broja, čak tri su registrovana u regionu Prištine, tj. jedan u Gradu Priština i dva u Lipljanu. Jedan slučaj registrovan je u Istoku, i po jedan u Suvoj Reci i Prizrenu.

U svim ovim slučajevima napadači su bili muškarci, a žrtve žene, uglavnom supruge, osim u slučaju koji se dogodio u Prizrenu – gde je sin tražio od svoje majke novac i pretio joj.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar