Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jovan Milošev, bivši zaposleni u Beogradskoj poslovnoj školi, tvrdi u razgovoru za Nova.rs da je tokom ranijih godina veliki broj studenata pokraden od strane rukovodstva te ustanove, a za šta niko nije odgovarao, i otkriva način na koji su se falsifikovale diplome u toj ustanovi. Milošev ističe da je u svemu blagovremeno obaveštavao nadležne institucije, među kojima je i tužilaštvo, međutim, one nisu učinile ništa po tom pitanju.

Milošev u razgovoru za Nova.rs ističe da je sve, kako tvrdi, počelo još davne 2007. godine.

„Prvi način krađe je po osnovu odluke Vlade Srbije za školske 2007/08 i 2008/09. Po odluci, student koji je ostvario određeni broj bodova u tim školskim godinama, upisivao je sledeću godinu na teret budžeta. Ali, pošto kod nas sve kasni, tako su i te odluke, pa su studenti plaćali školarine a posle su im se vraćale pare na lični zahtev. Problem je kod studenata iz tih nelegalnih centara – pod tim mislim na isturena odeljenja u pojedinim gradovima, koja u tom trenutku nisu bila formalno registrovana. Njima je govoreno da nemaju prava na povraćaj tih sredstava“, ističe Milošev i dodaje da su retki oni koji su kasnije dobijali povraćaj novca, ali i da je uglavnom bila reč o onima koji su imali vezu.

Foto: N1

On ukazuje da je samo jedan primer bio u kojem je presuđeno u korist dva studenta.

„Reč je o presudi Osnovnog suda u Čačku, koji je presudio u korist pomenutih studenta i one su dobile svoj novac nazad. Mislim da je to bilo 2011. godine“, kaže i dodaje da je, po njegovoj proceni, reč o minimum 2.500 nevraćenih školarina.

Ističe da je neretko dolazilo do situacija da čak i zaposleni škole koriste ovu situaciju, u nameri da se okoriste.

„Bio sam svedok i drugih zloupotreba, gde su radnici škole podnosili zahteve za vraćanje novca umesto studenta i isto tako podizali novac umesto njih. Sumnjam da su im vraćali isti“, ističe naš sagovornik.

Jovan Milošev Foto: Privatna arhiva

Milošev u razgovoru za Nova.rs ističe da za pomenutu situaciju niko dosad nije odgovarao. Na pitanje, za koliko novca su studenti oštećeni, odgovara da je zasigurno reč o višemilionskom iznosu.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik, koji je svojevremeno radio kao referent za kontrolu diploma u pomenutoj školi, tvrdi i da je, sem krađa, bilo i drugih zloupotreba u pomenutoj ustanovi – a to je falsifikovanje diploma.

„Tvrdim da ta državna škola izdaje falsifikovane diplome. Reč je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja broji više desetina članova, sačinjenoj od zaposlenih. Pronađu studenta, uzmu novac od njega, tačnije student takoreći „kupi“ diplomu. Ti „kriminalci“ upišu pomenutog studenta, ali mu falsifikuju uverenje o položenim ispitima, odnosno predstave kao da je položio neke ispite na drugom fakultetu ili Višoj školi, a potom podnesu zahtev za priznavanje ispita na BPŠ. Po priznavanju, upišu studenta u drugu ili treću godinu, ispolažu mu nekoliko ispita u školi, student odbrani diplomski rad i dobije „čistu“ diplomu Beogradske poslovne škole“, kaže Milošev.

Ističe da su kupci iz svih sfera – od prodavaca do političara. Navodi da je nadležnim institucijama u više navrata prijavljivao nepravilnosti kojima je svedočio tokom radnog odnosa u Beogradskoj poslovnoj školi, međutim, reakcija je izostala.

„Osim teatralnih hapšenja, ništa više se nije događalo. Svi su pušteni da se brane sa slobode, a u međuvremenu je mnogo toga zastarelo. Sa druge strane, za druge, možda najbitnije stvari, navodno ne mogu da se skupe dokazi. Daću najbitniji primer – to je diploma studenta B.M., koga su upisali sa falsifikovanom diplomom Više ekonomske škole iz Peći. Pošto sam im smetao zbog ukazivanja na ovakve stvari, po dolasku na mesto direktora, ranije hapšeni, Đuro Đurović me smenjuje, a po izvršenoj primopredaji dužnosti konstatovano je da je, u slučaju studenta B. M., u pitanju falsifikat. Imali smo deponovani potpis profesora, koji je bio direktor Više ekonomske škole u Peći, a bio je profesor i kod nas u školi, pa je bilo lako uporediti i utvrditi falsifikat. Nakon moje smene, isti student brani diplomski rad kod hapšenog Đurovića i izdaje mu se diploma Beogradske poslovne škole“, priča Milošev i dodaje:

Pročitajte još:

„Potpisujem krivičnu prijavu jer je sve jasno. Ipak, od 2014. godine do danas nadležni „ne mogu da provere“, tačnije da dobiju odgovor, da li je u pitanju falsifikat“, navodi Milošev.

Navodi se da je zbog ukazivanje na, kako kaže malverzacije, nekoliko puta bio na meti.

„Decembra 2014. godine potpisujem krivičnu prijavu sa svim dokazima oko falsifikovnja diploma i dokazima da hapšeni Ilija Samardžić i Đurović rade zajedno i da su oni jedni od organizatora krađe novca od studenata, zajedno sa tadašnjim šefom računovodstva i predsednikom saveta škole. Počelo je unošenje u lice od strane hapšenog Đurovića do konstantnog uznemiravanja. Čak posedujem i snimak jednog „brifinga“, na kojem mi je prećeno otkazom. Potom, Đurović pokreće neku navodnu komisiju da utvrdi šta sam kriminalno uradio, kao referent za kontrolu diploma. Iz osvete su mi vadili papire iz dosijea, da bi me zatim optužili za zloupotrebe službenog položaja. To su i na sudu iskoristili kao dokaz da sam lopov i dali mi otkaz“, navodi Milošev, koji ističe da se godinama bori za pravdu.

Sa druge strane, tvrdi i da nadležne institucije ništa nisu uradili po pitanju njegovih prijava, niti njegovog povratka na posao.

„Iako su me okarakterisali kao oštećenog i nekog ko je bitan svedok i kome treba zaštita pogotovo kao uzbunjivač do dana današnjeg ni jedan tužilac me nije saslušavao. Davao sam tri četiri sporadične izjave u SBPOKu i to je to. Poslednja se odnosi na to da mi se dozvoli revizija studentskih dosije čime bih totalno raskrinkao celu organizovanu grupu. Svi dokazi su u studentskoj arhivi škole“, zaključuje Milošev, dodavši:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Više puta sam se nudio Višem javnom tužilaštvu da sarađujem sa njima i ništa, a javno tvrdim i smatram da imam još materijalnih dokaza, pored onih koje sam im u prethodnom periodu dostavio. Ipak, po krivičnim prijava se ništa nije uradilo“, navodi.

BONUS video: Na crnom tržištu ukradenih umetnina vrti se ogroman novac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare