Protest ispred RIK-a Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

D. M. (20) uhapšen je posle incidenta ispred Republičke izborne komisije 18. decembra zbog sumnje da je sprečavao članove RIK da odu kući posle sednice i odgurnuo direktora Miladina Kovačevića. Uhapšen je zbog nasilničkog ponašanja, a onda se u jednom tabloidu pojavio mučan snimak njegovog ispitivanja, sumnja se od strane policije, na kojem se vidi kako ga vidno uplašenog, vezanog ispituju i to snimaju. MUP portalu Nova.rs nije odgovorio na pitanje da li su njihovi službenici sačinili snimak, jer ukoliko jesu, na njemu se vidi grubo kršenje svih prava pritvorenog lica.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja MUP Srbije o tome da li su njihovi službenici snimali ispitivanje osumnjičenog D. M, kao i kako je taj snimak dospeo u javnost, ali odgovor nije stigao.

Pročitajte još:

Pomenuti snimak opravdano je uznemirio javnost jer se na njemu vidi da je mladić vezan, na ulici, da ga propituju i to snimaju. Pretpostavlja se da iza svega stoje službenici policiji, jer je mladić te večeri uhapšen, a takođe se postavlja pitanje i ko bi drugi mogao da vezuje bilo koga sem službenika MUP. Ukoliko iza svega stoji službenici MUP, postavlja se pitanje odakle im pravo da sa bilo sa kojim licem tako postupaju, jer se u njihovom postupanju uočava kršenje brojnih zakona.

Zapravo, ceo snimak liči na sve osim na postupke neke evropske policije. Osim što je snimak mučan i sraman, njegovi autori su prekršili niz zakona Republike Srbije koje bi trebalo da oni prvi da poštuju i počinili su niz krivičnih dela.

Počevši su od samog ispitivanja koje se vrši, ni manje-ni više, nego na ulici. Pritvoreno lice je ispitano bez svedoka, pa čak i bez prisustva advokata, što bi moralo da mu bude omogućeno po zakonu.

Pitanja koja, kako se sumnja, policajci postavljaju su političke prirode, gde mu oni postavljaju sugestivna pitanja i navode ga na odgovore, pokušavajući da ga povežu sa jednom političkom strankom koja se nalazi u listi Srbija protiv nasilja. Potom idu korak dalje – snimak dostavljaju jednom tabloidu koji ga objavljuje.

Iako je praksa MUP Srbije da u saopštenjima, čak i kada hapse okorele kriminalce, dilere droge, članove narko klanova ili ubice, njihovo lice zamagle, ovde su i to „propustili“.

Po rečima advokata Ivana Simića, ovakvo postupanje nadležnih organa je protivzakonito.

„Saslušanje mora da se obavlja u službenim prostorijama, a ne u nekom dvorištu. Drugo, lice ne sme da bude vezano. Takođe, osumnjičeni treba da bude ispitivan u prisustvu javnog tužioca, a treba da bude prisutan advokat prilikom njegovog ispitivanja“, objašnjava advokat Ivan Simić.

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Po njegovim rečima, ukoliko je snimak stvarno napravljen u dvorištu Policijske uprave za grad Beograd i ukoliko su ga sačinili policajci, to je ozbiljno kršenje zakona.

„Moguće je da tu čak ima elemenata i drugih krivičnih dela, kao što su zlostavljanje i mučenje i to bi takođe trebalo ispitati, jer se zna kada, kako i ko je ovlašćen da snimi iskaz osumnjičenog. Emitovanje takvog snimka je takođe krivično delo“, objašnjava advokat.

Napominje i da je pomenuti snimak, po svemu sudeći, sačinjen isključivo u propagandne svrhe, jer nema nikakvu težinu u krivičnom postupku.

Još jedan mladić uhapšen

Sem D. M, priveden je još jedan mladić. On je na svom Fejsbuku opisao kako je izgledalo samo hapšenje. On navodi da je policajcima „video samo oči“, verovatno zato što su nosili fantomke, da su ga ubacili u kola a da se nisu ni predstavili.

„Rečeno mi je da spustim glavu a kasnije mi rečeno da idem u 29-ti. U 29-tom smo stajali unutar zgrade a posle 15-tak minuta su nas odveli u stanicu policije Stari Grad. Ovo mogu da shvatim samo kao vid zastrašivanja, gušenje slobode govora, od režima Aleksandra Vučića…“, izjavio je ovaj mladić u policiji, a potom je tu službenu belešku objavio na društvenim mrežama.

O svim ovim pitanjima koja su se nametnula, policija se nije oglasila. Samo su kratko saopštili da su dvojica mladića uhapšena.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili su D. M. (20) iz Jagodine i I. K. (19) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu“, navedeno je u saopštenju.

„Sumnja se da je D. M. noćas ispred zgrade Republičke izborne komisije, u Ulici kralja Milana, sprečavao članove te komisije da odu nakon izlaska iz zgrade, a potom i odgurnuo direktora Republičkog zavoda za statistiku, oštećenog Miladina Kovačevića“.  D. M. i I. K. je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu“, navedeno je na kraju saopštenju. Osim dvojice osumnjičenih, privedeno je još nekoliko osoba.

BONUS VIDEO: Protest građana ispred Republičke izborne komisije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare