Foto: Nova.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, najmnogoljudnije i jedno od sigurno najvažnijih ministarstava u državi, izgubilo je i poslednju trunku suvereniteta sa dolaskom Aleksandra Vulina, što smo imali prilike da vidimo u brojnim primerima kada je novi/stari ministar tu instituciju koristio u svrhu lične promocije i pijačarskih obračuna sa neistomišljenicima, a sada je takvo ophođenje krunisano sramnim saopštenjem nakon gostovanja direktora N1 televizije Igora Božića koje je, po svemu sudeći, i ministar pomno ispratio.

Njuz direktor televizije N1 Igor Božić gostovao je proteklih dana u nekoliko emisija povodom proslave sedmog rođendana ove stanice i govorio je o najrazličitijim temama. Između ostalog, prilikom gostovanja u emisiji Probudi se, Božić je, govoreći o navodima medija da sina predsednika države Aleksandra Vučića štite Kobre, te da na utakmice ide službenim automobilima Vlade Srbije, ali i o tome ko sve treba da ima ovakav vid obezbeđenja, kazao da se nameće pitanje da li se u svemu tome preteruje.

„Mislim da to jeste ozbiljno pitanje, svakako treba da postoje štićene osobe kojima je bezbednost ugrožena, ali se sa druge strane postavlja pitanje da li se preteruje u tome. Kada prođete centralnim gradskim ulicama veoma često ćete videti one automobile sa takozvanim blinkerima, samo se odjednom pojave plavo-crvena svetla, a vi ne znate ko je u tim automobilima. Sećam se da je predsednik obećao još dok je bio prvi potpredsednik Vlade da će se to svesti samo na najneophodnije državne funkcionere, ja uopšte nisam video da se to dogodilo. Svaki dan u gradu vidim makar tri, četiri takva vozila, koja zapravo obezbeđuju nekog“.

Na pitanje da li je zamena teza kad predsednik kaže da se njegov sin nije vozio u „leksusu“ nego u „škodi“, direktor N1 kaže:

„Predsednik je majstor u tome. E sad sam ja dematovao nešto, ali osnovna informacija je ostala ista. Ja sam video izjavu tih ljudi iz Požege koji kažu „mi smo govorili o bahatom ponašanju, nismo targetirali sina i ugrožavali mu bezbednost“.

Ubrzo se, potpuno iznenada, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svako bi u prvi mah pomislio da se obraćanje javnosti odnosi na radnje usko vezane za ono čime se policija bavi, međutim, ispostavilo se drugačije. Naime, u mejlu, koji nazivaju „demanti“, a zatim u dokumentu koji nosi natpis „saopštenje“, Odeljenje za medije i komunikacije Ministarstva unutrašnjih poslova osvrnulo se na gostovanje Božića ali na izuzetno jeftin način i u maniru koji odgovara uličarskom rečniku.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom navoda direktora Televizije N1 Igora Božića, ističe da je u poslednjih godinu dana oduzelo 69 ‘blinkera’ i sankcionisalo isti broj lica koja su neovlašćeno u vozila ugradila ovu svetlosnu signalizaciju, što je nekoliko puta više nego prethodnih godina, kao i da je zakonom jasno definisano koje institucije i lica imaju pravo na njihovo korišćenje“, navodi se u prvom pasusu, a zatim se nastavlja:

A zatim sledi konstatacija koja se može prepoznati iz do sada sto puta „prežvakanog“ narativa vladajuće stranke i njenih poklonika, ili što bi se u narodu reklo – hladan tuš:

„Možda je tako u Luksemburgu odakle je N1, ali u Srbiji nije.“

Dakle, došli smo u situaciju da Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored brojnih afera koje ga drmaju proteklih meseci, hapšenja zaposlenih, izvrgavanja ruglu čitave jedne profesije i srozavanja policijskog poziva na najniže grane, prati gostovanja direktora jedne televizije i odgovara mu zvaničnim kanalima na veoma upitan način koji svakako ne odgovara niti tom Ministarstvu, niti jednom saopštenju (ili demantiju, zavisi kako se posmatra).

Budući da je očito reč o ličnom stavu ministra Aleksandra Vulina, bilo bi fer da ovo saopštenje potpiše lično, ako ne prema Božiću, onda prema velikom broju profesionalaca koji pošteno rade svoje poslove u njegovom ministarstvu i iza čijih leđa se Vulin vešto skriva svih ovih meseci. Takođe, bilo bi fer prema celoj javnosti da Ministarstvo unutrašnjih poslova počne da odgovara na mejlove svakom novinaru u Srbiji makar upola revnosno kao na gostovanje Božića.

Saopštenje zaključeno pohvalom Vulina

Kako navode u zaključenju saopštenja/demantija, i ovaj put odgovoraju na „jednu u nizu izrečenih laži o MUP-u.“

„Podsećamo gospodina Božića i javnost da je ministar Aleksandar Vulin pre godinu dana pokrenuo akciju kontrole i sankcionisanja svih osoba koje zloupotrebljavaju blinkere na automobilima, a uputio je i službenu belešku kolegama iz Vlade Srbije, čelnicima lokalnih samouprava i direktorima javnih preduzeća, u kojoj ih je podsetio da je zakonom jasno definisano ko i pod kojim uslovima može da koristi blinkere na automobilima“, zaključuje se u ovom remek-delu.

Bonus video: Podcast DLZ i Dejan Žujović: Vuline, gde si (se) radio?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare