Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

Iako je preminulih policajaca od posledica koronvirusa proteklih meseci sve više, zvanični podatak koliko je službenika MUP umrlo, od početka izbijanja epidemije do danas, nema. Poslednji podaci o smrti preminulih policajaca od korone saopšteni su krajem aprila kada je direktor policije Vladimir Rebić rekao da je "oko 180 službenika zaraženo virusom korona, dok je sedam njih izgubilo bitku sa kovid-19".

MUP Republike Srbije se od poslednjeg izveštaja, koji je objavljen 21. aprila, nije oglašavao o ukupnom broju zaraženih i preminulih od virusa COVID u svojim redovima, a na ovaj problem ukazao je i pulmolog dr Dejan Žujović prilikom gostovanja u jutarnjem programu N1 televizije pre nekoliko dana.

Dr Žujović se, govoreći o izjavi predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića, koji je, ukazivajući na loš odnos državnih funkcionera prema lekarima, rekao „Ne bih im bio u koži ako dođe do štrajk“, osvrnuo i na problem sa zaraženim uniformisanim licima u vojsci i policiji.

„Ne mora štajk, možemo široko povezivanje sa sindikatima policije, vojske. Koliko je naših uniformisanih momaka obolelo ili preminulo od kovida? Imate li podatak koliko je policajaca umrlo zbog korone i zašto su ti momci umrli zbog korone?! Znači, neko im nije dao adekvatnu zaštitnu opremu. Ja mislim da je to idealni šlagvort da se ljudi koji brinu o narodu ove zemlje udruže i da krenu da na jedan pravi način štite ovaj narod“, rekao je Žujović tokom pomenutog gostovanja.

dr Dejan Žujović
Foto: N1

Portal Nova.rs pokušao je da sazna odgovor na pitanje koji je zvanični broj preminulih policajaca od koronavirusa u Srbiji u avgustu ove godine, nakon nekoliko meseci borbe sa koronavirusom, međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor na pitanje.

O ovom problemu direktor policije Vladimir Rebić se poslednji put oglasio sredinom aprila i tada je istakao da je kod oko 180 policajaca potvrđen virus, kao i da većina od njih ima lakšu kliničku sliku. On je tada dodao i da je sedmoro preminulo od ove zaraze i osvrnuo se na to da li policajci imaju adekvatnu opremu.

Pročitajte još:

„Na početku, kad smo se suočili sa ovom bolešću, naravno, većina nije bila snabdevena potrebnom operemom, već su je imali samo pripadnici granične policije“, rekao je tada Rebić.

Podsetimo, početkom jula ove godine, Dejan Jović, bivši zamenik načelnika Trećeg odeljenja za krvne i seksualne delikte Policijske uprave za grad Beograd, preminuo je u 48-oj godini od posledica koronavirusa. Kako su mediji pisali, istog meseca, ali i nekoliko dana ranije, odnosno krajem juna, u PU Novi Pazara došlo je do smrti dvojice službenika MUP, S. M. i M. R., od zaraze kovid-19.

Foto: Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pre toga, u maju ove godine, od korone je preminuo i Petar Štrbac (50) iz Subotice. Štrbac je bio oficir u Odeljenju saobraćajne policije, a zarazio se na radnom zadatku.

Radovan Tijanić, pripadnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a, u aprilu je, takođe, preminuo od posledica ove zaraze u KBC „Dragiša Mišović“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare