Isidora Kovačević Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Isidora Kovačević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Isidora Kovačević, novinarka i glavna urednica "Podrinskih", nedeljama je žrtva napada i pretnji zbog izveštavanja sa blokada i protesta, a zastrašivanje je doživelo vrhunac kada je njen lik osvanuo na "poternicama" u Šapcu. Tvorci poternica, kao i oni koji su ih podelili po gradu, ni posle 40 dana, nisu identifikovani i procesuirani.

Još uvek niko nije saslušan povodom poternica, a u razgovoru sa Isidorom saznali smo da su na poternicama pronađeni otisci jedne osobe.

„Znam da je policija uzela otiske prstiju jedne osobe. Znam kako taj sistem funkcioniše, nije kao u filmovima, mogu da pronađu otiske samo onih koji već imaju kriminalni dosije. Znam da je jedno lice pronađeno pomoću otisaka, a za šta sam saznala tek kada sam pozvala tužiteljku, jer mene niko zvao. pr, međutim mene niko nije zvao. Tužiteljka mi je rekla da je pronađen taj jedan muškarac i da je trebalo da bude saslušan, ali je dobio povišenu temperaturu, te je morao da se testira. Od tada me više niko nije zvao“, priča Kovačevićeva za portal Nova.rs i dodaje:

„Ja sam nadležne začuđeno upitala kako je moguće da je samo jedno lice nađeno, jer je Šabac mali grad, svi već znaju ko je i šta radio.. Međutim, rekli su mi da je samo jedno lice u pitanju i da je moguće da je on učestvovao u svemu tome. Svakako, i da jeste, može da se odbrani time da je recimo želeo da skine poternicu, pa je tako ostao njegov otisak“, priča naša sagovornica.

Isidora Kovačević Protest ispred Vlade Srbije, ekološki ustanak, ekologija, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Isidora Kovačević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podrška sugrađana, ali i ljudi širom Srbije, konstantno stiže novinarki. Ističe i da svi osuđuju one koji stoje iza sramnih napada. Isidora u razgovoru za naš portal objašnjava da od nadležnih institucija očekuje da otkriju nalogodavce poternica, iako joj se čini da je to malo verovatno.

„Ja sam vrlo jasna po pitanju svojih zahteva – da se nađu nalagodavci, organizatori distributera i sami distributeri, kao i vlasnici štamparije. Meni nije cilj da nađu jedno žrtveno jagnje i eto, on je kriv. Jer, oni koji stoje iza svega, nastaviće da nas proganjaju“, rekla je Kovačevićeva.

Kovačevićeva navodi i da joj se čini da do toga, nažalost, neće doći.

„Ako nisu procesuirali one koji su tukli ljude na mostu i gazili bagerom, a koje svi dobro poznajemo, čisto sumnja da će oni koji stoji iza poternica, iako postoji opravdana sumnja da je reč o istim ljudima. U strepnji sam šta je sledeće“, istakla je Isidora i dodala:

Pročitajte još:

„Ne osećam se bezbedno. Moram da živim vrlo oprezno, da obraćam pažnju na sve, jer ne mogu da znam kada će neko da uradi nešto u nameri da mi naudi“, ispričala je zabrinuta urednica „Podrinskih“.

Naša sagovornica kaže i da „tužilaštvo nasilnicima praktično daje zeleno svetlo da rade šta hoće“.

Podsetimo, nakon izveštavanja sa protesta u Šapcu, osvanule su poternice sa likom novinarke, advokata i maloletnog lica, na kojima je pisalo „traže se“ i „nagrada“. Na njima je Isidora okarakterisana kao „medijski pokrovitelj batinaša“. Novinarka je slučaj prijavila Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, gde je i dala izjavu, ali rezultata još uvek nema ni na vidiku.

poternica iz Šabca Foto:privatna arhiva

Inače, tužilaštvo u Šapcu u poslednje vreme briljira svojim (ne)postupanjem i slučajevima bez epiloga.

Gotovo dva meseca je prošla od incidenta na šabačkom mostu kada su lokalni huligani, nakon povlačenja policije, motkama, šipkama i čekićima napali građane koji su protestovali u tom gradu. Oni i dalje nisu procesuirani, a nije ni njihov predvodnik – bagerista, iako su njihovi identiteti saopšteni javnosti.

BONUS VIDEO: Isidora Kovačević: Neće me uplašiti poternice sa mojim likom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar