Jagodina
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas, povodom 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama mučenja, da dela koja obuhvataju mučenje i druge oblike zlostavljanja, u Srbiji i dalje prati visoka stopa nekažnjivosti.

Kada se i u malom broju slučajeva utvrdi odgovornost počinilaca, navodi se u saopštenju, kažnjavaju se suviše blagim kaznama, najčešće uslovnom kaznom zatvora, i u tim postupcima pravo žrtava na obeštećenje redovno biva zanemareno te se one upućuju na vođenje novih postupaka za naknadu štete, čime se izlažu ponovnoj viktimizaciji i dodatnim troškovima.

Prava žrtava, naročito na obeštećenje, dodatno ugrožava mogućnost zastarevanja krivičnog gonjenja ovih dela, nakon čega one opet bivaju prepuštene da same u građanskom postupku pokušaju da dokažu da su pretpele „građanskopravnu štetu“, dok se krivičnopravna odgovornost njihovih mučitelja i zlostavljača više ne može postaviti, ukazuje se.

Ilustrativan primer nekažnjivosti službenika za dela mučenja i drugih oblika zlostavljanja predstavljaju i brojni slučajevi policijskog nasilja tokom prošlogodišnjih julskih protesta.

Do danas, nijedan od policijskih službenika nije kažnjen za izvršeno zlostavljanje na protestima, a svega nekoliko njih je identifikovano – i to samo u jednom slučaju koji se desio u Novom Sadu.

Beogradsko tužilaštvo je izjave većine žrtava prikupilo tek tokom proleća ove godine, navodi Beogradski centar za ljudska prava.

Centar navodi da je jedini postupak u kojem je, do danas, utvrđeno kršenje prava građana zbog policijskog zlostavljanja bio postupak pred zaštitnikom građana koji se odnosio na osam takvih slučajeva, ali je i u tom postupku propušteno da se od države zatraži neodložno obeštećenje žrtava za koje je utvrđeno da su pretrpele nasilje službenika.

Beogradski centar za ljudska prava više od 10 godina analizira javnotužilačke i sudske predmete koji su vođeni po prijavama građana da su bili zlostavljani i mučeni od službenih lica, a iskustvo i neposredan rad sa žrtvama ukazuju da su žrtve torture u Srbiji saplitane na svim nivoima u pokušaju da dođu do pravde i rehabilitacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare