Malta Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Malteška policija odbija da otkrije da li će istraga ubistva Huga Hekutija, biznismena sa Malte za koje je Srbin Bojan Čmelik osuđen na doživotnu robiju, ostati otvorena sve dok Čmelik zvanično podnese žalbu na izrečenu presudu. I nakon donošenja presude ostalo je nejasan motiv ubistva biznismena, kog još nazivaju i "Kraljem Malte".

Presuda Srbinu donesena je pre više od nedelju dana i on je proglašen krivim, nakon čega mu je izrečena kazna doživotnog zatvora. Međutim, slučaj još intrigira veliki deo malteške javnosti jer tužilaštvo ne može da utvrdi motiv ubistva iako postoje određene pretpostavke.

„Odbrana ima rok do 3. novembra da uloži žalbu na presudu. Samim tim vrlo je nezahvalno otkrivati informacije o daljim postupanjima“, rekao je potparol policije za portal Lovin Malta odgovarajući na pitanje da li smatraju da je slučaj i zvanično zatvoren nakon osuđujuće presude.

Dok deo malteške javnosti intrigiraju ona pitanja na koja nije odgovoreno tokom sudskog procesa, portal podseća da je Čmelik dva puta bio otpušten iz objekata čiji je vlasnik ubijeni biznismen. Jedino što se u ovom trenutku ne dovodi u pitanje jeste podatak da je zločin bio unapred dobro osmišljen.

Podsećanja radi, ubistvo se dogodilo u julu 2018. godine, kada je biznismen organizovao proslavu povodom otvaranja novog lokala. Srbin mu je prišao raširenih ruku, kao da želi da ga pozdravi, a Hekuti mu je na isti način odgovorio. Čmelik je izvadio pištolj i dva puta ga je ubo u stomak, nakon čega je pobegao. Nastao je opšti metež i dok su telohranitelji pokušali da ukažu pomoć „kralju Malte“, Srbin je pobegao. Organizovana je opsežna potraga i nekoliko sati kasnije je priveden, ali pošto je pružao snažan otpor policiji, morali su da upotrebe elektrošokere.

Preminuo zbog komplikacija

Biznismen je odmah zbrinut u bolnici i šest dana kasnije je izdahnuo u bolničkoj postelji. Otkako je obelodanjena ta informacija, pojavile su se spekulacije da li su ubodi direktan uzrok smrti.

Na suđenju je svedočio specijalista sudske medicine Mario Skeri, koji je porotu proveo kroz svoj izveštaj, potkrepljen fotografijama žrtve i optuženog nastale neposredno nakon nemilog događaja na kojima se na telu napadača vide brojne „sveže“ modrice, nastale dok se opirao hapšenju.

„Odmah je prihvatio da bude testiran na drogu i rekao je da ne uzima nikakve lekove. Naknadna analiza urina to je i potvrdila“, kazao je Skeri.

Rodbina žrtve teško je podnela prikazivanje fotografija njegovog tela.

„Pacijent nije trebalo da umre od ovih ubodnih rana, ali došlo je do komplikacija“, odgovorio je na pitanje da li je smrt bila direktna posledica ubadanja, a onda je opisao da je, iako je žrtva bila mlad i zdrav čovek, morala je da se donese odluka da se hitno operiše.

„Nakon operacije bio je pod sedativima, sledećeg dana sam zatekao budnog i orijentisanog. U subotu se stanje iskomplikovalo, verovatno je uzrok bio infekcija creva. Operisan je drugi put“, kazao je veštak. Zaključeno je da je uzrok smrti zapravo bila sepsa.

Svedočio i zet ubijenog

Sudski proces došao je do usijanja kada se na poslednjem ročištu u nizu u sudnici pojavio i zet ubijenog. Vikao je i plakao: „Hugo je bio moj bog. Oduzeo mi ga je, zašto, zašto“, pitao se neutešni čovek. Ispričao je da Srbina poznaje površno i to kao barmena koji je od biznismena dobio drugu šansu, jer je jednom otpušten nakon što se nije pojavio na poslu u novogodišnjoj noći. Tokom svog izlaganja nijednom nije izgovorio ime optuženog, već ga je oslovljavao sa „gospodin niko“.

Poslednje reči biznismena

„Što mi je ovo uradio kad ga ne poznajem“, bile su poslednje reči koje je Hekuti izgovorio neposredno pre nego što je preminuo. U prvom trenutku mediji su o Srbinu pisali kao o plaćenom ubici, verujući da je unajmljen, a zatim se pronela priča da je Čmelik bio kivan jer je otpušten zato što je na radnom mestu pričao na srpskom jeziku, što nije bilo dozvoljeno.

Inače, Čmelikovo pravo ime je Bojan Mitić i on je odranije poznat srpskoj policiji. Robijao je zbog pljačke iz 2008. godine, kada je oteo oko pet miliona dinara iz jednog kobija. Uhapšen je posle nekoliko godina i osuđen, a iz zatvora je izašao 2018. godine. Neposredno pred dolazak na Maltu promenio je prezime.

Sin ubijenog: „Ovom presudom je poslata snažna poruka“

Luka Hetkuti, sin ubijenog Huga, kazao je za portal Lovin Malta da je zadovoljan kaznom koja je izrečena.

„Porodica i prijatelji mog ubijenog oca ostali su bez njega i on nam se nikada neće vratiti. Neku vrstu utehe ipak možemo da pronađemo u činjenici da je ovom kaznom sud poslao jasnu i direktnu poruku svima“, kazao je sin.

„Nije moguće da nekome tako hladnokrvno oduzmete život i da očekujete da ćete proći nekažnjeno“, kazao je za Times of Malta.