Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije, vs.rs

Ministarstvo odbrane se još ne oglašava po pitanju tri vojna kamiona koja su, prema tvrdnjama roditelja ubijenih u masakru u Duboni i Malom Orašju, dan nakon zločina boravila u dvorištu kuće porodice Blažić, u kojoj živi optuženi Radiša Blažić, inače zaposleni u Vojsci Srbije. Radiša Blažić se tereti da je u kući držao veću količinu oružja korišćenog u ubistvu devet osoba, a roditelji ubijene dece traže od suda da utvrdi šta su radili pripadnici Vojske Srbije sa teretnjacima i to pre nego što su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova obavili pretres.

Pitanje tri vojna kamiona bilo je jedno od glavnih tema na suđenjima koja su se minule nedelje održala u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, u postupku koji se vodi protiv Uroša Blažića, optuženog za devet ubistava i ranjavanja 12 osoba, i njegovog oca Radiše koji se tereti da je neovlašćeno držao veću količinu oružja u svojoj kući. Članovi porodica ubijenih u masakru prošle godine, su u više navrata tokom suđenja opisivali da su u danima nakon zločina, a pre nego što je policija obavila pretres, u dvorištu kuće porodice Blažić uočili tri vojna kamiona.

Foto: Jovan Mladenović/Nova.rs

Ova informacija je dodatno zaintrigirala javnost imajući u vidu da je Radiša Blažić, potpukovnik po činu, zaposlen u Vojsci, te da se tereti da je u svom posedu imao ilegalno oružje.

„Istina je da su došla tri vojna kamiona u kuću Radiše Blažića posle masakra. Bila je tu i vojna policija, a naša policija nije smela da priđe. Ko zna šta su sve uzeli i odneli iz kuće. Komšiju, koji živi preko puta, su oterali kada su ga videli ispred kuće…“, rekla je pored ostalog Milica Ivković, majka mladića kog je Blažić upucao.

O tim vozilima je govorio i Saša Panić, kome je Blažić ubio sina i ćerku.

Saša Panić, otac ubijenih Kristine i Milana Panića Suđenje Dubona i Malo Orašje Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Hteo bih da pomenem i tri vojna kamiona. Šta su oni radili u Duboni? Lično sam ih video. Postoje snimci, a imam i snimak i na kom Radišina žena iznosi mašine iz dvorišta“, objasnio je Panić. Rešeni da dobiju informaciju o spornim teretnjacima VS, advokati oštećenih porodica su na kraju poslednjeg ročišta zatražili da se utvrdi da li je istina, i ako jeste, zbog čega su kamioni bili u kući porodice Blažić. Osim toga, oni su dostavili i video-snimke na kojima se navodno vidi prisustvo kamiona i pripadnika Vojske Srbije 5. maja, dan nakon stravičnog masakra.

U kontekstu informacija koje traže od Vojske Srbije, advokati zahtevaju i da se, imajući u vidu da su otkrili serijski broj puške iz koje je Blažić pucao, utvrdi odakle ta puška kod Blažića i kojoj je jedinici prethodno pripadala.

Nakon tri uzastupna dana suđenja prošle nedelje, redakcija portala Nova.rs se ovim povodom obratila Ministarstvu odbrane sa pitanjima o tri teretna vozila, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. Ministarstvo odbrane se ni na svom zvaničnom sajtu nije oglašavalo ovim povodom.

Radiša Blažić potpukovnik od 2008. godine

Radiša Blažić, podsećanja radi, na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, ranije je objasnio da je zaposlen u Ministarstvu odbrane, tačnije u Vojsci Srbije, i da od 2008. godine ima čin potpukovnika. Stariji Blažić je radio kao načelnik vojnog arhiva u Beogradu. Njemu se na teret stavlja da je neovlašćeno nabavio veću količinu oružja, a prilikom analiza je njegov DNK pronađen na oružju koje je Uroš Blažić koristio za izvršenje krivičnog dela.

Foto: N1

U sudnici je prošle nedelje negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret, rekavši kako ne zna odakle mu oružje koje je pronađeno u njegovoj kući. Za deo oružja, kako je tvrdio, pokazao je dozvolu policiji, a za oružje za koje nema dozvolu, rekao je da ne zna odakle mu. Podsećanja radi, policija je, nakon što je vojna policija posetila Blažiće, od njega između ostalog oduzela i automatsku pušku sa mahanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava“, model M70 AB2, pištolj marke „Tokarev TT-33“, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Tužilaštvo smatra da je na taj način omogućio svom sinu, kome je kuću u Šepšinu dao na korišćenje, da dođe u posed ovog oružja i da ga koristi vežbajući iz puške i pištolja u podrumu kuće. Istu automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra.

Žalbe na presudu Blažićevim rođacima

Osim protiv Uroša i Radiše Blažića, odvojeni krivični postupak se vodio i protiv Gorana i Borisa Gavrilovića, Uroševog ujaka i brata. Oni su bili optuženi za nedozvoljeno držanje, proizvodnju, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i dok je Goran oslobođen optužbi, njegov sin Boris je osuđen na godinu i po zatvora. Međutim, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je pre dva dana uložilo žalbu na ovu presudu.

Podsetimo, nakon ubistva devet i ranjavanja 12 meštana, Blažić je pobegao i sakrio se u jednom od objekata domaćinstva svojih rođaka Gavrilovića u selu Vinjište kod Kragujevca, gde je i uhapšen u ranim jutarnjim satima, a prilikom pretresa njihovog domaćinstva, policija je pronašla veću količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare