Foto: Printscreen/YouTube/Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal/Nova.rs

Jedan od najpoznatijih srpskih kardiohirurga, dr Boško Đukanović, smenjen je poslednjeg dana 2015. godine sa mesta direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, a njegova smena u više navrata je povezivana sa politikom. Sumnje su se pojačale i nakon što je Đukanović, posle ostavke za koju je “sasvim slučajno saznao”, poslao nekoliko poruka ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, koji ga je zbog istih ubrzo tužio za ugrožavanje bezbednosti. Ipak, ni četiri godine od početka postupka oko poruka u kojima je Đukanović, između ostalog, ministru zdravlja rekao “odabere kontejner” nije došlo do suočavanja dvojice lekara.

Pretres u ovom postupku poslednji put je trebalo da se održi prošlog meseca, ali je odložen zbog epidemije koronavirusa u našoj zemlji. Naredno je zakazano tek za 7. jul, međutim, prema rečima Boža Prelevića, advokata optuženog doktora, izvesno je da se ministar ni tada neće pojaviti.

„To koliko puta se nije pojavio na suđenju i nije toliko bitno, iako je reč o poprilično velikom broju pretresa, koliko činjenica da je jedini put kada je došao da da iskaz bio onda kada smo mi obavestili sud da je doktor Đukanović operisan i da iz tog razloga ne može da pristupi pretresu. Znao je da nećemo doći, pa se iz tog razloga pojavio, s obzirom da je prethodnih 25 pretresa izbegavao da dođe i da se suoči sa dr Đukanovićem“, kaže Prelević.

Božo Prelević / Foto: N1

Advokat u razgovoru za naš portal ističe i da je ministar Lončar tom prilikom saslušan u skladu sa zakonom koji se ne može primeniti u ovom slučaju.

„Saslušan je na takav način da je onemogućeno okrivljenom, ali i meni, njegovom braniocu, da postavimo pitanja. Saslušan je uz primenu tog člana zato što je on mnogo zauzet i na taj način je uskraćeno pravo odbrani da mu postavi pitanja o ovom slučaju, a koje ona ima po Ustavu. Reč je o kategoriji koja je regulisana zakonom i koja nam je istim propisana“, kaže Prelević.

Kako dodaje zbog „ovakvog guranja stvari pod tepih“, odbrana je tražila i izuzeće sudije u ovom postupku, ali je njihov zahtev odbijen. Ipak, u nameri da izdejstvuju pravedno i fer suđenje, a koje zaslužuju, neće se libiti da pravdu potraže i na Evropskom sudu za ljudska prava.

„Ovakvim načinom rada pogažen je Ustav i mi ćemo zbog toga ići na Evropski sud za ljudska prava. Ono što je izvesno, jeste da ni u narednom periodu neće doći do suočenja između Đukanovića i Lončara“, dodaje advokat.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Vlade Srbije 2015. godine sa mesta direktora Insitututa „Dedinje“ smenjen je kardiohirurg, doktor Boško Đukanović, koji je ovu ustanovu predvodio punih 15 godina. Istog dana po saznanju o smeni, Đukanović je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputio niz uvredljivih poruka putem telefona. Između ostalog, poznati kardiohirurg je Lončara nazvao „ljudskim otpadom“, „sramotom za Srbiju“, ali i „bednim đubretom koje treba da odabere kontejner“ i zauzvrat je dobio tužbu za ugrožavanje bezbednosti.

Đukanović u javnosti nije poricao da je poslao sporne poruke, ali je u više navrata isticao i da je njegova smena bila „politička odluka“ inspirisana negativnim mišljenjem koje ima o aktuelnoj vlasti.

#related-news_1
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare