Božo Prelević i Nebojša Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Uprkos snažnim pokušajima Nebojše Stefanovića da stanje u Ministarstvu odbrane, na čijem je čelu, prikaže kao dobro, pa i perfektno, sve veći problemi zaposlenih, incidenti, pa i smrtni slučajevi, koje pokušavaju da zataškaju, demantuju ga svakodnevno. Dok ministar Stefanović tvrdi da je sve u redu, a stručnjaci kažu da vojnici jesu u redu, ali onom za stan, odlazak iz zemlje i ispred ambasade, sindikalci traže njegovu ostavku i izvinjenje.

Nakon dužeg vremena, u medijskoj senci građani Srbije imali su priliku da prošle nedelje vide ministra Stefanovića na Radio-televiziji Srbije (RTS) u emisiji „Reč na reč“ u svom starom „ministarskom odelu“. Ovog puta nije pričao o optužbama njegovih najbližih saradnika na povezanost sa kriminalnom grupom, niti je pokušavao da objasni kako je uprkos mnogobrojim aferama koje se direktno tiču ugrožavanja bezbednosti i dalje dovoljno dobar i kvalifikovan da vodi jedno od najvažnijih ministarstava u Vladi, ali ne i stranku čiji je član i dalje, iako su sagovornici na sve navedeno ukazivali u više navrata.

Ministar Stefanović pokušao je na sve moguće načine da stanje u Ministarstvu odbrane predstavi u najpozitivnijem svetlu, doduše često nespretnim čitanjem sa papira i ponavljanjem istih rečenica, ali sve sa jednim ciljem – da nam objasni da je u vojsci sve u najboljem redu.

Da su vojnici u redu, slaže se i advokat i član Skupštine Slobodne Srbije Božo Prelević, ali samo delimično, jer, kako kaže za list „Nova“, vojnici jesu u redu, ali u onom u kom čekaju stan, izlazak iz zemlje ili bolje uslove.

„Da je u vojsci sve u redu, ja se slažem. Celo zdravstvo, vojska, čekaju u redu da im se kupe konci i lekovi. Koliko ja razumem, u redu su i auto-jedinice, koje se voze u kamionima starim 40, 50 godina, u redu su inženjerske jedinice, u kojima skoro ništa nije obnovljeno u proteklih 30 godina, i to se videlo tokom poplava u Obrenovcu. Mislim da je u pravu, vojska čeka u redu da im bilo šta daju i, koliko razumem, oni njima kupe jedan helikopter, a do njega se voze kamionom starim 60 godina i to mogu da vide svi koji se voze na ulicama Srbije. Oni su u redu i za kupovinu stana, strašan je broj ljudi koji je napustio vojsku i zemlju. Da, oni su u redu, ali u redu ispred ambasade, na aerodromu, da im neko da ono osnovno“, kaže Prelević.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Objašnjava da su novom opremom snabdevene određene jedinice i da ih onda izvode kao neku pokaznu vežbu, kako bi prikazali da je svima dobro.

„Međutim, vojna industrija je pred izdisajem, zato je Vlada morala da napravi interventnu pomoć, jer su skoro svi pred stečajem. Mislim da ima i generala koji se bave prodajom oružja, i sve to može, i mislim da je sve u redu. U redu je i to što ćemo imati više aviona nego pilota, Srbija se opasno približava toj situaciji, jer ona nikoga ne školuje i ne obrazuje“, kaže Prelević. Na pitanje kako komentariše da je ministar Stefanović u debati učestvovao sa sagovornicima koji su nižeg političkog ranga od njega, Prelević kaže da je to strategija Srpske napredne stranke.

Sindikat: Ministar da podnese ostavku

Vojni sindikat Srbije saopštio je prošle nedelje da je ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavom da su sindikati u vojsci „sitne interesne grupe“ uvredio zaposlene u Vojsci Srbije, zbog čega treba javno da se izvini ili da podnese ostavku.

Bonus video: Nebojša Stefanović odgovara na optužbe

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare