Jedna od najvećih izmena u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima tiče se tokova novca od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Po novom zakonu policija, odnosno ministar Bratislav Gašić, odlučivaće ko će i kako trošiti pare.

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) i, naravno, ispod žita je progurana jedna izmena koja je neprijatno iznenadila mnoge stručnjake. Novim zakonom biće potpuno promenjen tok novca od kazni naplaćenih od nesavesnih vozača i svim tim parama raspolagaće ministar policije Bratislav Gašić, koji će i odlučivati kako će se ta sredstva trošiti.

Foto:N1, Shutterstock MUP Srbije

Važećim zakonom, koji je usvojen 2009. godine, novac od naplaćenih kazni se delio. Lokalnoj samoupravi ostajalo je 30 odsto novca, koji je trebalo da bude uložen u povećanje bezbednosti u saobraćaju. Preostalih 70 procenata uplaćivano je u republički budžet i od te sume MUP Srbije je dobijao 75 odsto, dok je četvrtina tih para, 25 odsto uplaćivano institucijama i telima koje se bave tom problematikom a koje su sačinjavali stručnjaci.

Pročitajte još:

U novom zakonu lokalna samouprava ne postoji, a član 19 starog zakona je – izbrisan. Upravo je taj član regulisao kako će se trošiti novac i u njemu piše: „Sredstva koriste se za: rad tela za koordinaciju, unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja, naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja, tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja“.

„Ovo je loše rešenje, jer sav novac ide u republički budžet, zapravo u MUP Srbije. Vlada Srbije i policija će odlučivati kako će ta sredstva da se troše, a moguće je da će, recimo, kupiti novih 1.000 „škoda“ za saobraćajnu policiju“, kaže za Nova.rs profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji i sudski veštak saobraćajne struke, Milan Vujanić.

Milan Vujanić, Komitet za bezbednost saobraćaja

Slično mišljenje imaju i u Komitetu za bezbednost saobraćaja. 

„Novim zakonom je predviđeno da će Vlada Republike Srbije odlučivati koliko će novca iz budžeta biti dato policiji, a koliko institucijama koje se bave problematikom bezbednosti u saobraćaju i svim ostalim stvarima, kao što su edukacija, prevencija, naučno istraživački rad. Koliko će ko sredstava dobijati zavisiće zapravo od dnevne politike“, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Zapravo sva moć i sav novac će biti koncentrisan u rukama jednog čoveka, ministra policije Bratislava Gašića.

„Ko bude hteo da koristi ta sredstva, opštine, gradovi, udruženja, fakulteti, moraće da konkuriše za ta sredstva podnošenjem zahteva MUP-u. Onda će MUP davati predlog programa za svaku godinu, a usvajaće ga Vlada“, objašnjava Okanović.

Pročitajte još:

Stvar je vrlo jednostavna, profesori, inženjeri i drugi stručnjaci moraće da dobro obrazlože svoje projekte, programe i planove stručom timu sastavljenom od oficira MUP Srbije, ali će na kraju ipak sve aminovati ministar.

VIDEO: Saobraćajka u Brankovoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare