Krik, Mineco
Foto: Promo

Mineco Ltd. britanska rudarska kompanija tužila je KRIK još 22. marta ove godine "za utvrđivanje povrede prava na poslovni ugled, zabranu ponovnog objavljivanja informacije, uklanjanje teksta i naknadu štete". Iz Mineca saopštavaju da je tužba podneta jer KRIK nije postupio po odluci Saveta za štampu kojom je utvrđeno da je prekršio Kodeks novinara Srbije.

„Tužba Mineco Ltd. ne može se ni po jednom kriterijumu smatrati SLAPP tužbom, kako KRIK netačno obaveštava javnost, jer će i iznos naknade štete, kako je i u samoj tužbi navedeno, biti opredeljen tek po završetku dokaznog postupka, na osnovu nalaza i mišljenja veštaka ekonomsko finansijske struke. Mineco Ltd nema interes da ponavlja besprizorne optužbe KRIK, ponovo generisane i u ovom tekstu, a istovremeno nema nameru da prekrši bilo koje zakonsko pravilo i da svojim javnim objavama pokuša da utiče na ishod sudskog postupka koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu, nasuprot KRIK, koji upravo ovim tekstom vrši pritisak na sud“, istakli su u ovoj kompaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče razloga za odluku Saveta za štampu da je KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije, Mineco nudi odgovor u saopštenju:

„Nakon što je kompanija Mineco odgovorila na pitanja novinarima KRIKA, objavljen je tekst 22. septembra prošle godine u kome je izneto niz optužbi na račun Mineca kojima se grubo narušava njen ugled, isključivo konstruisanjem i izmišljanjem „veza i dokaza“. Mineco Ltd je, u skladu sa Zakonom, prvo uputio demanti iskonstruisane i zlonamerne priče o njenom poslovanju, koji KRIK nije objavio. Potom je podneta Žalba Savetu za štampu, čija je Komisija za žalbe donela jednoglasnu odluku da je KRIK prekršio tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužnosti da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku, kao i tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom“.

I isto vreme, iz KRIK-a kažu da je Mineco tražio isplatu više od pola miliona dolara (koliko je Mineco procenio štetu nanetu od strane KRIK-ove priče) i naglašavaju da to značajno prevazilazi njihov budžet.

Podsećamo da kompanija Mineco godišnje pravi stotine miliona evra prihoda i da je njihov osnivač trenutno na međunarodnoj poternici jer je u Rumuniji osuđen zbog podmićivanja sudije. Takođe, trojica njihovih bivših direktora u Srbiji optuženi su za finansijske malverzacije.

Tekst zbog kog Mineco tuži KRIK, koji je, kako kažu iz KRIK-a, „napisan isključivo na osnovu autentičnih dokumenata iz američkog Trezora“, ušao je u finalni krug izbora za Pulicerovu nagradu ove godine.

Bonus video: Vesna Radojević o pretnjama KRIK-u, Vulinu, Danilu Vučiću 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar