Milena Popović i Oliver Ivanović
Milena Popović i Oliver Ivanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia

U Osnovnom sudu u Prištini danas je na ročištu za ubistvo lidera GI “SDP” Olivera Ivanovića trebala da bude saslušana njegova nevenčana supruga Milena Popović. Međutim, ona je 4. marta obavestila sud da zbog “političke situacije i bezbednosti” neće moći da prisustvuje ročištu, te zatražila da svoju izjavu da putem video linka.

Naredno ročište zakazano je za maj mesec, a za danas su odložena i saslušanja svedoka predloženih od strane advokata Faruka Korenice.

Državni tužilac Borim Ćerkini je kazao da je sudski pretres kada je u pitanju Milena Popović odlagan nekoliko puta, iako je kako je naveo, u interesu svedoka bilo da se ona sasluša, te da se ne može čekati u nedogled.

Foto: Printscreen / Yotubue

“Imamo jednu njenu izjavu. Kao i bez drugih svedoka, mi smatramo da i ovaj pretres može biti nastavljen bez njenog prisustva”, rekao je tužilac, prenosi Kossev.

Advokat Radeta Basare, Tom Gaši, složio se sa mišljenjem tužioca.

“Ne možemo da dopustimo da se sud politilizuje. Niko nije odgovoran za ostavke policajaca na severu, Milenu Popović ne možemo obavezati da ona dođe. Nekada kaže da će doći, sada da će dati izjavu putem video linka, ali ne moze ona menjati odluke suda”, rekao je Gaši.

Faruk Korenica, advokat Nedeljka Spasojevića je naveo da je nekoliko puta čuo da je Milena Popović spremna i čeka da bude saslušana pred ovim sudom.

Oliver Ivanović Foto:EPA-EFE/Djordje Savic

“Poslednji put je rekla ja cu reći i ime i prezime lica ko je ubio Olivera. Ove reči su u suprotnosti sa izjavom koju je dala u toku istražnog postupka. Ja znam da postoji pravni put, postoji dogovor između Euleksa i Srbije za davanje pravne pomoći, ja mislim da je dobro da se tim putem sasluša”, kazao je Korenica.

Advokat Dejan A. Vasić koji zastupa Dragišu Markovića, kazao je da Milena Popović u svojoj izjavi koju je dala ne spominje nikog od optuženih osim Silvane Arsović.

“Ne znam zašto je ta žena predložena za svedoka. Ja bih zamolio sud da stavimo fokus ovog suđenja na bitne stvari i da se otkrije istina u ubistvu Olivera Ivanovića. Ceo ovaj glavni pretres koji godinama traje, svedoci koji su saslušani sve to najviše liči na istragu“.

Sudija Valjon Kurtaj je rekao da je svestan da se ovaj postupak bez krivice suda i stranaka odlugovlači, te da će pokušati putem besplatne međunarodne pomoći da dobije izjavu Milene Popović. Ukoliko to ne bude moguće, sud će o ovom slučaju odlučivati ponovo.

Kada je u pitanju saslušanje putem video linka, sudija je naveo da to ne smatra kao redovni pravni put i siguran način saslušanja.

“Daćemo dovoljno vremena Ministarstvu pravde da nam da odgovor da li je moguće da se dođe do njene izjave”, kazao je sudija.

Odloženo saslušanje svedoka predloženih od strane Faruka Korenice

Pročitajte još:

Optuženi Nedeljko Spasojević kazao je da je razgovarao sa svedocima koji su hteli da daju izjavu sudu, međutim zbog trenutne političke situacije isti su zamolili za odlaganje i naveli da će na narednom ročištu dati izjavu. On je dodao da i dalje stoji pri zahtevu koji je dao sudu, a koji se odnosi na saslušanje ovih svedoka.

“G.Ž i N.Č. da se saslušaju, ostali svedoci koji su predloženi na prethodnom ročištu ne moraju se saslušati”, rekao je Spasojević.

Sud je usvojio predlog da se ova dva svedoka saslušaju, a sudija je kazao da u interesu da se iznese svaki dokaz koji bi mogao obelodaniti ovo pitanje.

Naredno ročište koje je bilo planirano za sutra je odloženo, a zakazana su nova za 25, 26. i 29. maj u 9.30.

Ročištu koje je održano u Osnovnom sudu u Prištini prisustvovali su optuženi za pomaganje u ubistvu Ivanovića: Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović sa svojim braniocima.

BONUS VIDEO: „Ako Mitrovica zaboravi Olivera Ivanovića neće ni postojati“: Odata počast ubijenom lideru Srba s Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar