Foto: Shutterstock, Alexa STANKOVIC / AFP / Profimedia

Ubica iz Novog Sada, Bojan Jovičić, osuđen je u petak na kaznu doživotnog zatvora jer je nasmrt izbo vlasnika menjačnice Jovana Janićijevića, 24. januara prošle godine. Kazna doživotnog zatvora ponovo je u Srbiji uvedena 2019. godine, a sem u slučaju ubistva vlasnika menjačnice, doneta je u još nekoliko postupaka. Portal Nova.rs otkriva ko su zatvorenici koji su u Srbiji osuđeni na najstrožu kaznu.

Kako je ranije pisano, Jovičić je ranije došao na mesto gde se dogovorio sa Janićijevićem da se nađu. Iskoristio je priliku što su prijatelji i što mu je žrtva verovala.

Pročitajte još:

Nakon kraće rasprave oko novca prislonio je nož pod grlo ubijenom. Kada je Jovan odbio da mu da novac, ubica je otpočeo svoj krvavi pir u kojem je nesrećnom čoveku zadao čak 11 ubodih i 26 reznih rana, od kojih je preminuo usled iskrvarenja.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Poslednjih nekoliko godina javnost u Srbiji izuzetno je potresena monstuoznosti kojom su izvršeni pojedini zločini, a sprsko pravostuđe donelo je u prethodnih šest mesec čak pet presude kojima su zločinci osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Džonić i porodica Đokić

Slučaj koji je izazvao najveću pažnju javnosti jeste ubistvo tročlane porodice Đokić u aleksinačkom selu Moravac. Apelacioni sud potvrdio je presudu protiv osumnjičenog Gorana Džonića kojem se stavlja na teret da je presreo, ubio, a potom zapalio tela svog rođaka Gorana Đokića, njegove supruge i ćerke. Džonić je na prvostepenu presudu uložio žalbu, dok na poslednju presudu njegov branilac nije imao žalbu, te je on odmah upućen u zatvor Zabela na izdržavanje kazne.

Goran Džonić Foto/printscreen/faceboo/goran.dzonic

Podsećanja radi, porodica Đokić nestala je krajem septembra, da bi nakon nekoliko dana potrage pronađen njihov automobil, kao i raka sa njihovim telima koja su bila zapaljena.

U prvim trenucima nije se znalo ko je izvršio zločin, a Goran Džonić kao rođak ubijenih prisustvovao je njihovoj sahrani.

Foto: Miljana Isailović

Istragom je utvrđeno da je osuđeni ubio porodicu i zapalio vozilo kako bi uklonio dokaze, a iz automobila odneo veliku količinu novca.

Džonić je osuđen na doživotni zatvor.

Pretukao nasmrt dvogodišnje dete

Miloš Nikolić iz sela Donji Dejan osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog smrti svoje pastorke Petre V, dvogodišnje devojčice, koju je nasmrt pretukao početkom prošle godine u Zaječaru. Za 29. maj ove godine zakazano je razmatranje žalbe pred Apelacionim sudom u Nišu, koju je uložio njegov branilac.

ilustracija Foto:Miljana Isailović/Nova.rs; shutterstock

Osuđeni Nikolić u momentu izvršenja zločina nalazio bio je pijan.

On je osumnjičen da je dvogodišnje dete njegove partnerke 21. februara 2023. godine u iznajmljenom stanu više puta izudarao po telu i glavi i naneo joj teške povrede, a nesrećno dete prevezeno je u Zdravstveni centar u zaječaru gde je preminulo.

U obdukcijskom nalazu koji je nakon smrti devojčice dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, smrt devojčice je nastupila neposredno usled prestanka disanja i srčanog rada, uzrokovanog obimnim jakostepenim povredama.

Miroslav ubio Sanju u Pirotu

Miroslav Marković (55) osuđen je takođe na najstrožu kaznu zatvora jer je ubio bivšu partnerku Sanju M. 5. marta prošle godine. Sanja M. bila je preduzetnica koja je bila vlasnik radnje za prodaju obuće, dok je Miroslav držao menjačnicu. Javnost u Srbiji bila je šokirana monstruoznošću kojom je ovaj zločin izvršen, a kobnog dana osuđeni muškarac je sa leđa prišao bivšoj partnerki i pucao u nju.

Foto:privatna arhiva Facebook

Nesrećna žena je prijavljivala Markovića za nasilje čak devet puta, a osuđeni je jednom prilikom sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i bio je kažnjen na novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Pročitajte još:

Miroslav je imao zabranu prilaska nesrećnoj ženi. On je nesrećnoj ženi prišao dok je bila ispred jedne ranje i hladnokrvo je pucao u nju, a odatle ja otišao pravo u policiju i sam se prijavio da je izvršio zločin.

Kapetan osuđen

U decembru 2023. godine Viši sud u Leskovcu proglasilo je krivim Srđana Stamenkovića, kapetana Vojske Srbije, zbog silovanja maloletne ćerke u periodu od novembra 2019. do maja 2022. godine i osudilo ga na kaznu doživotnog zatvora. Prilikom odlučivanja o vrsti i meri kazne sud je imao u vidu brojne otežavajuće okolnosti koje se odnose na način i vreme izvršenja krivičnog dela.

Foto:Shutterstock

Sud je našao da se takvom presudom utiče i na druge građane da se uzdrže od vršenja takvih i sličnih najtežih krivičnih dela“, stoji u saopštenju. Presudu je potpisao predsednik Višeg suda u Leskovcu Nebojša Stojičić, a prilikom suđenja i donošenja odluke javnost je bila isključena.

Zapalio partnerku

Početkom decembra prošle godine Apelacioni sud osudio je Radomira Blagojevića takođe na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog ubistva partnerke Z. K. koje je počinio tako što je u julu 2020. godine polio benzinom i živu zapalio u stanu u Beogradu. Samo mesec dana pre stravičnog zločina, osuđeni je u Smederevu napastvovao i silovao R. N.

Silovanje ilustracija Foto:Shutterstock

Kako je navedeno, osuđeni je neko vreme pratio Z. K. i prišao joj dok je ulazila u zgradu. Potom ju je polio kanticom benzina i zapalio. On je nesrećnu ženu ostavio da gori, a zatim se sporednim ulicama uputio ka Surčinu. Nesrećna žena preminula je nakon dva dana u bolnici od zadobijenih povreda i opekotina.

Pored ovih monstruma, još nekoliko lica je osuđeno na doživotne kazne zatvora, među kojima su i Dejan Dabović, Crnogorac koji je osuđen jer je nožem nasrnuo na svoju bivšu devojku Dušanku Jocović, ali je srpskom sudu uložio molbu da kaznu služi u Crnoj Gori, što mu je odobreno.

Otmica devojčice i višestruki povratnik

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, osuđen je na doživotu robiju jer je oteo devojčicu (12) i zlostavljao je. Devojčica je posle 10 dana potrage uspešno pronađena. Osuđeni je preminuo u zatvoru Zabela u julu 2022. godine.

Ninoslav Jovanović, Foto: facebook

Reč je o višestrukom povratniku koji je više puta osuđivan za krivična dela silovanja.

Crnu listu dopunjavaju i Virdžinel J, Rumun, koji je ubio staricu Radniku K. (87) kod Požarevca. On je u njenu kuću nasilno ušao, pokušao da je siluje, a potom joj nožem prerezao vrat.

Takođe, Dejan Pavlović osuđen je na kaznu doživotnog zatvora jer je vršio nasilje i ubio svoju suprugu Snežanu u martu 2022. godne kuhinjskim nožem.

VIDEO: Dogovorena promena Krivičnog zakonika – da napad na nastavnika bude kao napad na advokata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar