Foto:Shutterstock/imranahmedsg

Mešihat Islamske zajednice Srbije oštro je osudio "neprimerene pretnje od strane bahatih pojedinaca, a koje su se dogodile juče u Priboju.

Uzvikivanje „Božić je, pucaj u džamije“ suprotno je temeljnim principima tolerancije, međusobnog poštovanja i suživota koji čine srž našeg društva, navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice, prenosi N1.

Dodaju da je neprihvatljivo koristiti verske praznike kao izgovor za izražavanje mržnje ili bilo kakvog oblika nasilja prema pojedincima, verskim objektima ili zajednicama.

„Ovim činom ne samo da se narušava duh zajedništva, već se i nanosi šteta mirnom suživotu koje negujemo. Pozivamo sve građane da ostanu jedinstveni i da odbace bilo kakve oblike netolerancije. Naša snaga leži u raznolikosti i poštovanju međusobnih uverenja. Ujedinjeni možemo graditi bolje društvo u kojem svako ima pravo na svoje versko uverenje, a mir i suživot su naša zajednička odgovornost“, stoji u saopštenju.

Rijaset poziva i nadležne institucije da hitno istraže ovaj incident i preduzmu odgovarajuće korake kako bi osigurale sigurnost svih građana i očuvali duh interkulturalnosti i dobrih međunacionalnih i međuverskih odnosa.

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu, uhapsili su jutros M.Đ. (22), S.Đ. (22), M.M. (21) i I.P. (20) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Oni se sumnjiče da su u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju pevali pesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, što su objavili putem društvenih mreža.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje od 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu.

***

BONUS VIDEO – Hapšenje odgovornih lica za potonuće splava Kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar