Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Pojedini srpski mediji objavili su večeras da bi Luka Bojović trebalo da bude izručen Srbiji do 15. novembra.

Naime, prema pisanju medija, španske vlasti poslale su akt o uslovnom otpustu Bojovića srpskoj policiji. Međutim, prema saznanjima našeg portala, vlasti u Španiji su prethodne nedelje obavestile načelnika  Uprave kriminalističke policije (UKP) u Srbiji Bogdana Pušića, da se za tri nedelje stiču uslovi da Luka Bojović traži uslovni otpust.

Podsećanja radi, Bojoviću kazna ističe za dve godine.

Advokat Boža Prelević u razgovoru za Nova.rs ističe da niko u Srbiji ne zna španski zakon, te dodaje da neke zapadne zemlje poznaju uslovni otpust, odnosno otpuštaju ljude pre kraja izrečene kazne.

„On se tada smatra da je na uslovnom otpustu i kao da mu je izrečena uslovna kazna. Ako prekrši uslovni otpust, biće vraćen. To može da negde bude izgubljeno u prevodu, da ga Španija predaje Srbiji sa uslovnim otpustom na dovršavanje izvršenja kazne. Luka Bojović i njegovi pravni zastupnici imali su pravo da traže da se on prebaci u Srbiju“, kaže Prelević i podvlači da se on predaje srpskim vlastima, ali pod pravilima španskog suda.

Ako Bojoviću po španskom zakonu sleduje uslovni otpust, onda bi trebalo da mu sleduje i u Srbiji posle određenog broja godina, kaže Prelević.

Božo Prelević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Naš sagovornik pojašnjava da, ako je u pitanju uslovni otpust, to znači da će do kraja izdržavanja kazne biti na uslovnom otpustu.

„Onda je to solucija u kojoj vi njega otpuštate i dajete ga pod nadzor odeljenju Mnistarstva pravde koje je zaduženo za izvršavanje krivičnih sankcija. Dakle, ako će on biti predan srpskim organima na uslovni otpust, biće pod nadzorom odeljenja Ministarstva pravde zaduženog za izvršavanje krivičnih sankcija, ali neće ići u zatvor. A, ako je to loše prevedeno, onda će on da bude sproveden na izdražavanje ostatka kazne zatvora u Srbiji“, objašnjava Prelević.

On dodaje da u skaldu sa međunarodnim sporazumima, Španci mogu insistirati da se kazna okonča po njihovim zakonima.

„Srbija može da ne prihvati otpust Bojovića“, kaže Prelević.

Nova.rs u vezi sa izručenjem Luke Bojovića kontaktirala je i Vrhovni sud Španije, ali odgovore nismo dobili.

Inače, uslovni otpust u nekim zemljama je moguće tražiti posle dve trećine izdržane kazne. To je moguće i u Srbiji.

Luka Bojović je u pritvoru od 9. februara 2012. godine kada je uhapšen u Valensiji.

Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Bojović u Španiji osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala. Za falsifikovanje isprava izrečena mu je kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora.

U Srbiji je svojevremeno bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su tom prilikom nastradali. Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi, te Srbija Luku Bojovića ne potražuje ni za jedno krivično delo.

***

BONUS VIDEO: Ko je Luka Bojović?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar