Foto: Nova.rs

Grupa mladića koja je upala i demolirala izložbu u Zemunu, mogla bi da odgovara za krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, za koje je zakonom zaprećena kazna od novčane do zatvorske. Policija je danas saopštila da je uhapsila dva punoletna i tri maloletna lica. Maloletnici bi mogli bi da se, shodno Zakonu o maloletnicima, izvuku samo sa novčanom kaznom, kao i izricanjem mere pojačanog nadzora roditelja.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Beogradska policija uhapsila je danas A. D. (19) i Ž. M. (35), dvojicu petnaestogodišnjaka i jednog sedamnaestogodišnjaka zbog sumnje da su zajedno sa više osoba, pre dva dana ušli u galeriju „Stara kapetanija“ u Zemunu, gde su pocepali izložene crteže i prskali sprejem po galerije, nakon čega su pobegli. Kako je saopštio MUP, oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

Za krivično delo uništavanje tuđe stvari zakonom je zaprećena kazna od novčane do šest meseci zatvora. Međutim, visina kazne varira i u odosu na vrednost onoga što je uništeno, pa je takom jednim stavom predviđena kazna i do dve godine zatvora ukoliko šteta iznosi više od 450.000 dinara.

Ukoliko pak, šteta prelazi milion i po dinara ili je delo učinjeno prema kulturnom dobru, zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra, odnosno prema dobru koje uživa prethodnu zaštitu učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Kolika je šteta naneta uništavanjem izložbe, trebalo bi tokom predstojeće postupka da utvrde veštaci.

Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je 13. oktobra uveče na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove. Kako za Nova.rs navodi Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, strip grupa koja je autor ovog događaja sinoć je prijavila policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

Izložba se održava u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih “crnohumornih” stripova krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mrežama, nazivajući ih satanistima, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi večeras došlo do upada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar