Foto: Privatna arhiva

Ivana Đokić, majka Andrijane Petrović (19) koja je preminula 01. 01. 2021. godine nakon duge i teške borbe od tumora na mozgu, prijavila je 20. jula 2020. godine nadležnim institucijama da se slike njenog deteta koriste na društvenim mrežama bez njene dozvole, kao i da je neko stavio lažno ime i prezime uz sliku. Nadležnim institucijama trebalo je dve godine da počnu sa izvršavanjem provere po prijavi, i to nakon brojnih urgencija, međutim, ubrzo su ustanovili da je zakonski rok, godinu dana od dana prijave, istekao zbog čega ne mogu da postupe po istoj.

Majka devojčica, Ivana Đokić, već neko vreme se bori sa tim da sazna ko je zloupotrebio fotografije njene ćerke i iskoristio ih na podmukao način kako bi zaradio novac.

Ivana je ceo slučaj prijavila još sredinom 2020. godine, međutim, ni posle tri godine nije dobila adekvatne odgovore, niti su počinioci kažnjeni.

Pročitajte još:

Portal Nova.rs otkriva kako je tekao postupak, koji se završio tim da je ceo predmet arhiviran, ali i ko je „zakazao“.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, dana 13.07.2020. godine, primljen je izveštaj SBPOК Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u vezi elektronske poruke koju je je Đokićeva uputila na adresu elektronske pošte MUP Republike Srbije koja se odnosi korisnički nalog na društvenoj mreži Instagram putem koga je NN lice pokušalo da prikuplja novčane priloge navodno namenjene za lečenje bolesne devojčice.

Naime, 20.07.2020. godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu, odnosno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, primilo je izveštaj Policijske stanice u Paraćinu u vezi prijave koju je Đokićeva, odnosno majka A. P., podnela PS u Paraćinu. U njoj ona navodi da na Instagramu postoji korisnički nalog pod nazivom „za.sonju“ na kojoj su zloupotrebljene slike njene ćerke A. P. i na kome se navodi da slike pripadaju osobi S. A. koja je teško bolesna, te da je potrebno uplatiti novčane donacije za njeno lečenje.

Nepunih mesec dana kasnije, tačnije 11.08.2020. godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu – Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal primilo je dopis advokata Đokićeve, u kome se navodi da se ona 25.06.2020. godine obratila PS u Paraćinu u vezi zloupotrebe fotografija njene ćerke na društvenoj mreži. Advokat majke devojčice zatražio je podatke o tome da li je postupano po prijavi.

Foto: Printscreen Instagram

Nešto kasnije, 1.10.2020. godine, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja SBPOК – Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala zbog izvršenja krivičnog dela prevara iz čl. 208 КZ, u kome se od policijskih službenika zahteva da putem Interpola i kompanije „Facebook“ pribave podatke za „Instagram“ nalog „za.sonju“.

I to – IP adresu sa koje je registrovan navedeni profil sa tačnim vremenom registracije, IP adrese sa kojih je pristupano navedenom profilu u svojstvu vlasnika u periodu od 28.05.2020. godine do 01.10.2020. godine, kompletnu kopiju – arhivu sačuvanih podataka na navedenom profilu (poruke, fotografije, pratioce i ostalo), te da po potrebi preduzmu druge radnje usmerene na otkrivanje krivičnog dela i učinioca i prikupljanje dokaza potrebnih za vođenje krivičnog postupka.

Do toga nije došlo.

U međuvremenu, 23.04.2021., 26.05.2022. godine i 10.11.2022. godine SBPOК Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala upućene su tri urgencije u kojima se od policijskih službenika traži da što hitnije postupe po zahtevu ili obaveste tužilaštvo o razlozima nepostupanja.

Foto: Printscreen Instagram

I kada se činilo da je SBPOK konačno rešio da istraži slučaj, majka preminule devojčice naišla je na još jedan zid.

Naime, 18.11.2022. godine, nakon brojnih urgencija, u Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal primilo je izveštaj SBPOК od 15.11.2022. godine u kome se navodi da policijski službenici nisu postupili po zahtevu obzirom da su podaci navedeni u krivičnoj prijavi stari više od godinu dana i da je prošao zakonski rok od godinu dana za čuvanje zadržanih podataka.

Takođe, navodi se i da su pretragom otvorenih izvora na internetu utvrdili da na društvenoj mreži „Instagram“ ne postoji korisnički nalog „za.sonju“, zbog čega nisu u mogućnosti da utvrde identitet NN lica odgovornog za izvršenje krivičnog dela prevara.

Pročitajte još:

Usled ovakvog stanja stvari, dana 25.11.2022. godine predmet je preveden u upisnik nepoznatih izvršilaca krivičnih dela i stavljen u evidenciju zastarelosti do 10.11.2027. godine ili do pronalaska učinioca krivičnog.

Redakcija portala Nova.rs uputila je zvanično mejl Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Ivana Đokić, majka devojčice, ispričala je ranije za Nova.rs kako je zloupotrebljena fotografija njene ćerke.

„To kreće u junu 2020. godine. Neko se osmelio da ukrade sliku mog deteta sa paraćinskog portala. Moja ćerka se zove Andrijana Petrović, zamenili su i ime i prezime, stavili Sonja Aleksić i tražili su pomoć. Nisu tačne ni godine koje su tamo naveli da dete ima, a jedino je tačno da boluje od karcinoma na mozgu, od čega je moje dete preminulo“, ispričala je ona.

Vlasnik lažnog profila apelovao je da mu se uplati pomoć, jer dete ima rak, prima terapiju i trpi bolove. Ipak, sve vreme je iza tog profila zapravo krio prevarant koji je želeo da zaradi.

BONUS VIDEO: Nekrofilija u medijima – Zloupotreba smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar