Foto: N1

U Nišu, u subotu - protest... Na mestu poslednje saobraćajne nesreće, za koju nezadovoljni građani tvrde - da nije nezgoda, već ubistvo nedužnih pešaka na trotoaru, zbog nasilničke i bahate vožnje. Zbog pogibije dvojice Nišlija 4. januara, od kojih je jedan 12-godišnji dečak, nezadovoljstvo se prenelo na ulice. U Nišu se još nisu oporavili od tragedije u kojoj je nastradala 25-godišnja Jovana Petković. Njena majka je odlučila da progovori za N1, zato što smatra da ni njena ćerka nije nastradala u nesrećnom slučaju.

„Moja ćerka je odvezla drugaricu do stana… To je bilo u 00.25. Nakon svega pet minuta, ona je čekala da krene prema stanu. Upalilo se njoj zeleno svetlo i krenula je, ima i svedoka za to, ima i snimaka kamera… Na nju je naleteo, naravno, mladić, koji je bio u alkoholisanom stanju. On niti je kočio, prošao je sa preko 120 km/h, ne znam ni sama, nadležni će to da utvrde… Ono što mi znamo je da je imao 1,21 promil alkohola u krvi“, kaže majka poginule Jovane, Vesna Petković.

Foto: N1

Jovana je preminula u Kliničkom centru u Nišu, nekoliko dana pošto je zadobila teške povrede u svom automobilu 21. novembra 2020. godine, oko pola sata posle ponoći, poštujući saobraćajna pravila. Smrtne povrede joj je naneo 20-godišnji vozač iz Niša, sa inicijalima M.G. Dok poznanici i prijatelji traže „pravdu za Jovanu“, majka poručuje da Jovana nije stradala nesrećnim spletom okolnosti.

„Nesreće se dešavaju i može svakome da se desi. Ali, ne može svakom da se desi da pijan sedne za volan, sa tolikom količinom alkohola i ko zna još čega i da ubije ni krivog ni dužnog. Jednostavno, to ne može svakome da se desi“, kaže Vesna Petković.

Foto: N1

Više javno tužilaštvo naložilo je istragu protiv dvadesetogodišnjeg vozača, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Maksimalna zaprećena zatvorska kazna je 12 godina i to je upravo ono što Nišlije traže da se izmeni. I majka poginule devojke iz okoline Vladičinog Hana za N1 kaže da kazna nije adekvatna.

„Samo pravda i adekvatna kazna, mada… Po ovom, aktuelnom zakonu, tih maksimalnih 12 godina je ništa. On će iz zatvora izaći, moje dete iz groba neće. To treba svima da je jasno“, kaže Petković.

Foto: N1

M.G, tvrdi Vesna Petković, kobne noći nije pozvao Hitnu pomoć, svesno je pio i vozio, ne zaustavljajući se na semaforu.

„Za mene ovo nije nesrećan slučaj“, navodi ona.

Kao ni za Nišlije, koje od početka januara protestuju tražeći promenu zakona, ali, pre svega, sprečavanje nasilničke vožnje u startu – brzim isključenjem iz saobraćaja. Za sada su dobili promenu na čelu saobraćajne policije, češće kontrole svih vozača i obećanja lokalne vlasti da će se uključiti u rešavanje problema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar