Mađar pokušao da prošvercuje više od 100.000 evra na Horgošu

Hronika 26. avg. 202109:11
Podeli:
Zaplena novca Foto:MUP Srbije

Srpski carinici sprečili su na Horgošu nelegalan prenos 140.000 neprijavljenih evra, dan nakon što je sprečen takav slučaj sa 100.000 neprijavljenih novčanica iste valute, saopštila je danas Uprava carine.

Neprijavljene devize su otkrivene kada je 25. avgusta popodne na red za redovnu kontrolu na ulazu u Srbiju pristigao automobil marke „audi A4“ mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao mađarski državljanin.

Putnik se sam iz Budimpešte uputio ka Beogradu, a na granici je službenicima rekao da nema ništa da prijavi, što se ubrzo pokazalo kao netačno.

Carinici su prvo u kaseti ispred suvozačevog sedišta zatekli gotov novac uvijen u celofan, da bi potom, ispod zadnjeg sedišta pronašli čak 13 svežnjeva neprijavljenih evra.

Ukupno je otkriveno 140.000 neprijavljenih evra, mahom u apoenima od 50 evra, o čijem se poreklu putnik nije izjašnjavao.

O događaju je odmah obavešteno Tužilaštvo, pa su putnik, vozilo i novac predati Odeljenju za borbu protiv korupcije MUP na dalji postupak.

U saopštenju se podseća da je na granici neohodno prijaviti gotovinu iznad 10.000 evra, što je propis koji se primenjuje kako u Srbiji, tako i u celoj EU.

Cilj primene tog propisa je da se onemogući pranje novca i finansiranje ilegalnih aktivnosti, za šta se gotovina koja se krijumčari, uglavnom i koristi, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar