Milan Radoičić, kontroverzni biznismena i bivši potpredsednik Srpske liste, nalazi se na Interpolovoj poternici zbog oružanog sukoba u Banjskoj, 24. septembra, kada su poginule četiri osobe. Uporedo sa poternicom, Radoičić se već duže vreme nalazi i pod sankcijama SAD zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom, međutim, to ga nije sprečilo da proteklih godina u Srbiji intenzivno širi svoju imovinu.

Radočić, koga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nazvao velikim patriotom i „ne baš akademikom“, pored Interpolove i crne liste SAD, mogao bi da se nađe i na još jednoj listi – listi najbogatijih ljudi u Srbiji, pa i regionu.

Zbog događaja u Banjskoj bivši potpredsednik je ostao bez dela imovine, makar onog na Kosovu, koji su tamošnje vlasti dovele u vezu sa njijm. I pored toga, spisak imovine Radoičića nije se baš mnogo smanjio.

Pročitajte još:

Poslednji predmet za koji je javnost saznala da je u vlasništvu Radoičića je motorni čamac koji je zaplenjen u Zvečanu. Čamac se nalazio u objektu opštine, a zaplenila ga je kosovska policija. Zaplenjeni čamac je verovatno išao u kompletu sa luksuznom vilom na jezeru Gazivode, u koju je kosovska policija upala krajem septembra, posle sukoba u Banjskoj. Na snimku koji je prikazan vidi se više objekata, do kojih vode dva mosta, a takođe je tu i mol, koji je služio za pristajanje čamca koji je zaplenjen.

Objekat je izuzetno luksuzno opremljen, nije se štedelo ni na nameštaju. Takođe, tada su zaplenjena i dva vozila marke „mercedes“, 4,8 kilograma srebra, brod-čamac, dva „kvada“ i drugi predmeti. Po nalogu prištinskog tužilaštva, Radoičiću su oduzeti i stan i lokal u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Valjda poučen lošim iskustvom, Radoičić je u međuvremenu u Srbij svoj udeo u nekoliko firmi u Srbiji preneo na druge osobe. On više nema udeo u kompaniji “Inkop”, u kojoj je zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem bio suvlasnik. Na taj način se Radoičić povukao iz još najmanje četiri firme. Njegove fimre su dobijale unosne poslove pri infrastrukturnim projektima, a učestvovale su i u izgradnji auto-puteva.

Na taj način nije, makar formalno, vlasnik ni poslovnih prostora koje poseduje tih pet firmi. Vrednost nekretnina i oprema tih firmi, prema registru APR, iznosi 38 miliiona evra. Samo u 2022. godini su te firme prijavile zaradu od  24,5 miliona evra.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Ali, kontroverzni biznismen Milan Radoičić ima i druge nekretnine u Srbiji, mada je verovatno mnoge od njih već preneo na druga lica. On je vlasnik i hotela na Kopaoniku, pa su ga kosovske vlasti optužile da je posle krvoprolića u Banjskoj pobegao upravo u taj hotel. U pitanju je hotel „Grej“, koji, kako se navodi, posluje sa gubitkom, iako je na jednoj od najskupljih, ako ne i najskupljoj srpskoj planini.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Naravno, Radoičić ima i imovinu u Beogradu. Skućio se i to je uradio u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

On je, navodno, vlasnik luksuzne vile na Dedinju, koja se nalazi u blizini stadiona FK „Crvena zvezda“, a u dvorištu ima i bazen i okružena je visokim zidom na kome se nalaze kamere za video nadzor. Veličina nekretnine je oko 500 kvadrata, a plac je 15 ari.

Doduše, i tu Radoičić formalno nije vlasnik, jer se ta nakretnina vodi na firmu „Inkop“.

BONUS VIDEO:  Radoičićeva imovina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare