Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će to ministarstvo predati krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu, jer, kako je navela, smatra da ima elemenata krivične odgovornosti za nesreću u rudniku "Soko“, u kojoj je poginulo osam ljudi.

Mihajlović je novinarima u Beogradu stav resornog ministarstva obrazložila time što su „prema nalazima inspekcije utvrđeni propusti“, saopštio je njen kabinet.

Rekla je da je „Ministarstvo rudarstva i energetike inspekcijski nalaz završilo i da se on nalazi na sajtu“, te dodala da to ministarstvo nije želelo da se oglašava ; dok Osnovno tužilaštvo u Aleksincu ne kaže stav.

„Kada su rekli da nema odgovornosti, čitav tim u ministarstvu radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek, i u dobrom i u lošem ima odgovornosti“, rekla je ona.

Najavila je da će resorno ministarstvo ; predati tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu „kad je završi“ „Naravno da porodice mogu i treba da daju prigovor tužilaštvu u Aleksincu i pozivam ih da to urade“, rekla je ona.

Naglasila je da je „to zakonska obaveza“, te ukazala da „postoji i moralna obaveza, jer je osam rudara poginulo a 20 je povređeno“.

„Porodice su ostali bez svojih najbližih. Ne mogu da pogledam te ljude u oči, dok se sve ne reši i ne ispita do kraja“, rekla je ona.

Prema njenjim rečima, to zaista jeste visokorizičan rudnik, ali moramo, zbog budućih rudnika i budućeg rada i zbog svega da utvrdimo šta se tačno dogodilo.

„Mislimo da ima elemenata za krivičnu odgovornost, ; imajući u vidu da nije bilo važećih odobrenja za izvođenje radova i drugih propusta, i da učinimo sve da se tako nešto nikada više ne desi“, rekla je ona.

Izrazila je očekivanje da će ; u narednih desetak dana ta krivična prijava biti predata.

Bonus video: Niko nije kriv za tragediju u rudniku „Soko“ – porodice rudara ogorčene

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar