Željko Cvrtila, kriminolog iz Hrvatske, Matej Periš, nestanak, kombo Foto: N1/Privatna arhiva
Željko Cvrtila i Matej Periš Foto: N1/Privatna arhiva

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila kazao je da se u potragu za Matejem Perišem (27) krenulo suviše kasno i da su to veliki propusti Ministarstva unutrašnjih poslova o kojima se malo govori, te da policija u Hrvatskoj kolegama iz Srbije "pruža alibi". Policija je, umesto da strance pošalje da traže Periša po bolnicama, to mogla odraditi za pola sata telefonski, kaže kriminolog.

„U pravu potragu se krenulo tek drugi dan ujutro, tako da se izgubilo 30-ak sati od trenutka nestanka osobe, to je ogroman propust MUP-a, i to nije dovoljno naglašeno u Srbiji, a koiliko vidim, nije ni u Hrvatskoj“, ocenio je on u razgovoru u emisiji Crvena linija na N1.

Foto:Dragan Mujan Nova.rs

Na pitanje kako tumači to što je MUP Hrvatske pohvalio kolege iz Srbije, on smatra da su „oni poslužili kao smokvin list, kao što sam i rekao onog trenutka kad su otišli u Beograd da će beogradskoj policiji pružiti samo alibi za ono što nisu odradili kako treba, nakon 11 dana ići u Beograd i videti šta se napravilo je prekasno“.

Srpska policija, kaže, izgleda još razmišlja tako da se čeka 24 sata od primećivanja nestanka, pa do prijave, što se vidi i u ovom slučaju.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

„Zamislite Splićane po Beogradu šaljete da traže po bolnicama. Niti znaju gde su bolnice, niti znaju koga će tamo išta pitati, što je MUP mogao da proveri za pola sata telefonskim pozivima. Nakon toga, već u pola 11.00, 11.00 su mogli pokrenuti potragu što je znatno pre nego 18.00 sati kada je već mrak i teže je“, rekao je Cvrtla.

Ono što je hrvatska policija jedino mogla videti je ono što je srpska policija predočila u spisima potrage – koji su razgovori objavljeni, pregledani video zapisi… Hrvatski policajci tako recimo ne znaju zašto neka kamera ne radi, da li ona zaista ne radi, da li u klubu postoji zapis pa se ne daju snimci, ili ne postoji…

„Tri čoveka koja su došla iz MUP Hrvatske, koji su, uzgred, rukovodioci, dakle nisu istražitelji da bi se uopšte upuštali u tu priču, išli su da naprave nekakvu reviziju predmeta, a ne ono što se zaista dogodilo na terenu i oni ne mogu garantovati ono što se našlo u spisu. Sam je Gerovac rekao da se ne može garantovati da je osoba ušla u reku, a odma nakon toga, pola sata kasnije u Srbiji je napravljena konferencija gde su rekli da objekat koji je plivao u vodi se poklapa sa signalom mobilnog koji se prati ali to Gerovac to nije video u spisu i nije mogao to reći u Hrvatskoj“, kaže kriminolog.

Potraga, reka Sava, policija, Savski kej, reka Sava, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje da li misli da je kopneni deo u okviru potrage dovoljno pretraženo, kaže da u ovom trenutku nije poznato koliko je ta pretraga detaljno odrađena.

Diskreditacija Periša nelogična

„Sva diskreditacija njega kao osobe, došao pijan dečko i besciljno trčao po Beogradu, je jednostavno nelogična. Ako je bio na nekoj drogi koja izaziva takvo ponašanje, onda bismo u Beogradu imali barem desetak zombija koji trče na isti način i bacaju se u Savu ili bi se to događalo svake noći kada rade ti klubovi“, dodao je kriminolog.

Bonus video: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare