KRIK otkriva: Rat mafije i veze sa huliganima i vrhom države

Hronika 05. maj. 202013:12 > 13:35
Podeli:
Foto: privatna arhiva; Nova.rs; Nemanja Jovanovic

Novinari KRIK-a, sa kolegama iz OCCRP-ja i MANS-a, došli su do dosad neobjavljenih dokumenata o ratu u balkanskom podzemlju – iskaza zaštićenih svedoka iz sukobljenih grupa, policijskih podatka, poverljivih izveštaja Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i video-zapisa ubistava kriminalaca i fotografija njihovih kontakata sa ljudima iz policije i porodicom predsednika Srbije.

Autori: Stevan Dojčinović (KRIK), Bojana Jovanović (KRIK), Dejan Milovac (MANS) i Svetlana Đokić (Vijesti)

Prikupljena dokumenta pokazuju da je pad narko-bosa Darka Šarića uticao na uzdizanje škaljarskog klana, koji se ubrzo podelio i započeo krvavi rat sa svojim nekadašnjim saradnicima – „kavčanima“.

Darko Šarić, Foto: BIA

Do sukoba klanova koji su zajedno krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Evropu došlo je 2014. godine, nakon svađe oko kokaina, a njemu su se priključili i srpski kriminalci i huligani. Za najmanje 41 osobu sa sigurnošću može da se tvrdi da je stradala u ovom ratu, ali je broj verovatno veći, pokazala je analiza novinara OCCRP-ja i KRIK-a.

Kriminalci su, pokazuju dokumenta, koristili franscusku Legiju stranaca da regrutuju ubice, uključujući i američkog plaćenika. Među onima koje su angažovali bio je i dvadesetčetvorogodišnji fitnes instruktor iz Južne Afrike, koji je uhapšen pre nego što je uspeo da izvrši ugovoreno i ubije Budvanina Gorana Đuričkovića.

Kriminalne grupe planirale su i ubistvo crnogorskog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina, pokazuju prikupljena dokumenta. Ovo je otkrio zaštićeni svedok u postupku protiv Ranka Radulovića, optuženog da je bio šef grupe bliske škaljarskom klanu.

„Ranko Radulović je kazao da ako ne mognu likvidirati Katnića, moći će njegovog sina, koji ne obraća pažnju na svoje kretanje, da je najčešće sa djevojkom i da je laka meta“, prepričao je zaštićeni svedok tužilaštvu.

KRIK ekskluzivno objavljuje fotografije koje još jednom potvrđuju da kriminalci imaju veze u policiji i sa visokopozicioniranim političarima.

Tako, fotografija sa sigurnosne kamere na Kopaoniku, koju objavljuje KRIK, daje potvrdu o povezanosti policije, organizovanog kriminala i huligana. Na njoj su policajka Marija Nikolić, bitan član kavačkog klana Davorin Baltić, kao i član huliganske grupe „Janjičari“ Uroš Ljubojević.

Istog dana kada je zabeležena ova fotografija Baltić je ubijen u garaži zgrade u kojoj je živeo u Beogradu. Sa njim u kolima bila je Nikolić, kojoj se sudi jer je nakon ubistva njegov pištolj bacila u obližnji kontejner. KRIK ekskluzivno objavljuje video-snimak ubistva.

Ubistvo Baltića, Foto: Printscreen/OCCRP

Kavački klan regrutovao je huligansku grupu „Janjičari“ koja im je omogućila bitan kontakt sa pojedinim predstavnicima vlasti, pokazuje prikupljena dokumentacija. Na njenom čelu nalazio se Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi sve dok nije ubijen u oktobru 2016. godine.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Koliko su se ovaj crnogorski klan i domaći huligani zbližili, najbolje pokazuje šema kavačke grupe koju je izradila srpska policija, a do koje su došli novinari KRIK-a. Na njoj se Stanković i njegovi saradnici vode kao deo kavačkog klana.
Stanković je imao veze na visokim položajima u policiji.

Bio je blizak Nenadu Vučkoviću Vučku, jednom od bitnijih ljudi u Žandarmeriji; član njegove grupe bio je obezbeđenje na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića 2017. godine sa koje su nasilno udaljili građane i novinare, kako je ranije otkrio KRIK.

Vučićev sin Danilo prijatelj je sa Aleksandrom Vidojevićem, poznatijim kao Aca Rošavi, koji je jedan od ključnih članova „Janjičara“. Vidojević se, takođe, u policijskoj šemi vodi kao pripadnik kavačkog klana.

Danilo Vučić, Foto: E-Stock/Milos Zunjic

O bliskosti Vidojevića i Danila Vučića govore njihove zajedničke fotografije napravljene na različitim događajima i u različitim vremenskim periodima. Tako, 2018. su zajedno navijali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, a u januaru ove godine uslikani su u Banja Luci, na proslavi Dana Republike Srpske.

Novinari KRIK-a došli su u posed još jedne, do sada neobjavljene fotografije, na kojoj Vučić grli Vidojevića u noćnom klubu. Nije poznato kada je ona nastala.

Stankovićeve političke i policijske veze mogu da objasne reakciju vlasti na njegovo ubistvo.
Dan posle ubistva srpski ministar policije Nebojša Stefanović održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao:

Nebojša Stefanović, Foto: Profimeda.rs

„Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i u ovaj rat ulazimo bez zadrške i rezerve.“

Filip Korać,, desna ruka Luke Bojovica, foto MUP

Umesto neselektivne borbe protiv organizovanog kriminala, deluje da je objavljeni rat bio usmeren samo na jednu stranu. Nijedan bitan član kavačkog klana nije uhapšen u Srbiji. Naprotiv, policija se fokusirala na hapšenje „škaljaraca“ i njihovih saradnika iz grupe koju predvodi Filip Korać, desna ruka poznatog kriminalca Luka Bojovića.

Kada su novinari KRIK-a upitali Stefanovića zbog čega se hapse kriminalci jedne strane, objasnio je da je razlog to što je „škaljarski klan aktivniji u Srbiji“.

„Ako njih ima stotinu, a ovih pet, pa naravno da ćemo više hapsiti od ovih stotinu“, rekao je tada Stefanović.

Detaljnije pročitajte u tekstu na sajtu KRIK-a: Rat balkanskog podzemlja: ubistva, veze u policiji i u vrhu države