Nikša Terzić, Kostadin Terzić, Zvezdan Terzić i Svetozar Mijailović Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sudija Ana Trifunović Đuričković koja je prošle godine oslobodila direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića za zloupotrebe pri prodaji fudbalera premeštena je iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu u Posebno odeljenje za organizovani kriminal.

Ona je premeštena novim godišnjim rasporedom poslova koji je potpisao predsednik suda Dragan Milošević, koji je godinama bio predsednik nadzornog odbora Crvene zvezde i blisko sarađivao sa Terzićem.

Trifunović Đuričković dobila je da sudi Terziću u junu 2021. deset godina od početka suđenja. Terzić je bio optužen da je kao predsednik OFK Beograda 1998, 2003. i 2005. nezakonito prisvajao novac od prodaje igrača. U momentu kada je sudija Trifunović Đuričković preuzela slučaj, Terziću su već zastarele optužbe koje su se ticale prodaje iz 1998. godine.

Zvezdan Terzić Foto: Starsport

Delovalo je da će sudija brzo da okonča postupak. Terzić je, međutim, izbegavao dolazak na suđenja – zbog bolesti ili poslovnih razloga iako se baš u tim danima pojavljivao u javnosti, što se desilo bar dva puta. Sudija je mogla da interveniše i da, ukoliko sumnja da optuženi ili njegovi advokati ometaju postupak, naloži privođenje – naročito ako postoji opasnost da optužbe zastare.

Trifunović Đurović, međutim, nije posegla za ovim merama. Naprotiv, iz meseca u mesec odlagala je suđenje da bi prilikom izricanja presude konstatovala da je zastareo još jedan deo optužbi.

„Nijedan sudija ne voli kad mu predmet zastari makar i u delu i svakako voli da da ličnu ocenu o slučaju, ovde bi ocena suda bila drugačija“, rekla je sudija u julu prošle godine prilikom izricanja presude.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Za treće krivično delo za koje je Terzić bio optužen, sudija je navela da nije bilo dovoljno dokaza i oslobodila ga optužbi.

Sudija je sada, novim rasporedom poslova koji je doneo predsednik Višeg suda u Beogradu Dragan Milošević, premeštena u Posebno odeljenje za organizovani kriminal na mesto sudije Danka Lauševića koji je napredovao u Apelacioni sud u Beogradu. Ovo predstavlja napredak u karijeri pošto sudije ovog odeljenja, osim što sude u najsloženijim i najbitnijim predmetima u državi, imaju i posebne uslove za rad – veće plate, pravo na službena vozila i obezbeđenje.

Milošević je u maju prošle godine postao predsednik Višeg suda. On je inače godinama blisko sarađivao sa Terzićem u fudbalskom klubu Crvena zvezda gde je bio predsednik nadzornog odbora.

Ova Miloševićeva pozicija bila je sporna s obzirom da je Agrobanka Crvenoj zvezdi otpisala višemilionski dug, a Milošević je sudio čelnicima Agrobanke optuženim da su posredstvom mreže povezanih firmi izvlačili novac iz banke. Postavilo se pitanje da li je sudija mogao da utiče da Agrobanka klubu otpiše dugove. Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da Milošević nije mogao na utiče na ovaj posao pošto je to pitanje između banke i kluba, kako je ranije otkrio CINS. Više o sudiji Miloševiću i njegovoj kontroverznoj presudi kojom je oslobodio biznismena Stanka Subotića pročitajte ovde.

Sudija Trifunović Đuričković postala je sudija Višeg suda u Beogradu 2018. godine, a pre toga bila je u Prvom osnovnom sudu.

Osim Terziću, Trifunović Đuričković sudila je u još nekim postupcima koji su poznati u javnosti. Između ostalog, bila je sudija u postupku za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića i kriminalca Jovice Radonjića. Na četiri godine je osudila Miloša Miljanovića jer je 2020. sa puškom u rukama upao u kafić na Vračaru, ali je Apelacioni sud kasnije povećao kaznu za osam meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare