Gužva kolona, gužve Užice, Zlatibor
Foto: Arhiva

Pojačan intenzitet saobraćaja zabeležen je danas popodne na gotovo svim putevima u Srbiji, a u večernjim satima bile su manje gužve na granicama. Portal Nova.rs izveštavao je uživo o stanju na svim većim magistralnim putevima, a današnji dan prošao je bez saobraćajnog haosa i težih udesa.

Izveštavaju: Milica Čule, Ljubica Sokić, Slavica Panić, Milan Marković

22.45: Poslednji praznični dan protekao je bez većih gužvi u saobraćaju, bez težih udesa i kolapsa. Prema poslednjim informacijama granični prelazi su skroz prohodni, kolona više nema. Na Horgošu ima po nekoliko automobila, dok su Batrovci, Gradina i Preševo potpuno prazni, bez vozila.

Saobracaj granicni prelaz
Saobraćaj na graničnim prelazima Foto:kamere.amss.org.rs

Situacija na ulicama u Beogradu je takođe mirna. Saobraćaj se odvija normalno u svim delovima grada, bez gužve i zastoja.

Saobracaj
Saobraćaj u centru Beograda Foto:naxi.rs/kamere

22.00: „Kroz Čačak i na naplatnoj rampi Preljina na ulasku u auto-put Miloš Veliki, saobraćaj se odvija noramalno“, rečeno je za portal Nova.rs iz čačanske saobraćajne policije. Takođe su naglasili da su navodi medija o kolapsu dezinformacija, da nema nikakvih gužvi, ni zastoja, te da nije bilo nikakvih saobraćajnih nezgoda.

„Kolone koje su se stvorile oko obilaznice oko čačka tokom popodneva razgušile su se, tako da je sada sve u redu. rekao je za naš portal iz saobraćajne policije.

„Kolone koje su se tokom popodneva stvorile na obilaznicama oko Čačka tokom popodneva razgušene su, tako da je sada na saobraćajnicama sve u redu“, rečeno je za naš portal iz saobraćajne policije u Čačku.

20.30: Na Horgošu se stvorila velika kolona, vozila stoje i čeka se više od pola sata. Na Batrovcima, Gradini i Preševu je drugačija situacija, nema gužve, prolazi se bez čekanja.

Horgos granicni prelaz ulaz u Srbiju iz Madjarske
Horgoš ulaz u Srbiju iz Mađarske Foto:kamere.amss.org.rs

20.00: Teretna vozila na graničnim prelazima Srbije čekaju od 40 minuta do dva sata, dok na putničkim terminalima nema zadržavanja, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS). Na naplatnim rampama i auto-putevima u Srbiji nema zadržavanja. Zbog praznika pojačan je priliv saobraćaja ka većim gradovima, posebno ka Beogradu.

„Najopterećenija deonica je obilaznica oko Čačka. Saobraćaj je usporen ka Beogradu zbog većeg priliva vozila, pa će vozačima za prolazak ove deonice biti potrebno više vremena“, naveo je AMSS.

Kamioni na graničnom prelazu Horgoš sa Mađarskom na izlazu se zadržavaju 90 minuta, dok na prelazu Kelebija na izlaz čekaju dva sata. Teretnjaci na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom na izlaz čekaju sat vremena, a na prelazu Kotroman sa Bosnom i Hercegovinom zadržavanje je 40 minuta. Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja teretnih vozila.

19.30: Na graničnim prelazima za Srbiju počele su da se stvaraju sve veće kolone. Velike gužve su na Horgošu, Batrovcima i Preševu, dok je Gradina „prazna“.

Granicni prelaz Horgos ulaz u Srbiju iz Madjarske
Horgoš ulaz u Srbiju iz Mađarske Foto:kamere.amss.org.rs

18.50: Ključne saobraćajnice u Beogradu za sada bez većih gužvi. Brankov most je prohodan u oba pravca. Na Gazeli intenzivan saobraćaj, ali bez kolona. Autoput Novi Beograd, Autokomanda i Trg Nikole Pašića bez ikakvih gužvi.

Saobraćaj Foto:naxi.rs/kamere

18.30: „Na naplatnoj rampi u Preljini za sada nema zadržavanja“, kažu za portal Nova.rs u čačanskoj saobraćajnoj policiji. Međutim, kako ističu sagovornici našeg portala velike gužve su se napravile na obilaznici oko Čačka.

Radoje i Milica se vraćaju sa Zlatara gde su proveli pet dana i navode da mile u koloni.

„Nismo očekivali ovoliku frekvenciju saobraćaja, namerno smo krenuli malo kasnije kako bismo izbegli saobraćajni kolaps“, rekli su oni za naš portal.

Slična situacija je i sa porodicom Petrović koja je petodnevni odmor provela u Crnoj Gori. „Nama sin radu u Baru pa smo išli da ga posetimo i provedemo praznik i vreme zajedno. Divno smo se proveli, ali ovo je katastrofa“, kažu oni.

Prema njihovim rečima, mnogo vremena, pre Čačka čekali su na semaforima koji su, po njihovoj oceni, uslovili duge kolone vozila. Inače, u Preljini saobraćaj regulišu pripadnici policije. Prema zvaničnim podacima iz JP „Putevi Srbije“ u petak i subotu je na naplatnoj rampi, prilikom uključenja na auto-put „Miloš Veliki“, prošlo po 20.000 vozila. Brojni turisti se, pored Zlatibora, vraćaju i iz Vrnjačke Banje, sa Kopaonika, ali i drugih destinacija.

18.20: Na graničnim prelazima sa Srbijom polako se stvaraju kolone vozila. Recimo, pre dva sata na Batrovcima, Gradini i Preševu uopšte nije bilo vozila, ali se u proteklih pola sata saobraćaj intenzivirao.

Granicni prelaz Batrovci
Batrovci ulaz u Srbiju iz Hrvatske Foto:kamere.amss.org.rs

Najveće gužve su na Batrovcima i Preševu.

Presevo ulaz u Srbiju iz Severne Makedonije
Preševo ulaz u Srbiju iz Severne Makedonije Foto:kamere.amss.org.rs

 

Na Horgošu je ista situacija, vozila u koloni, ali ne čeka se dugo.

17.45: Saobraćaj u Preljini je usporen, ali bez zadržavanja vozila. Saobraćajna policija patrolira u Preljini. Primećen je veći broj vozila koji dolazi iz pravca Užica. Nema zastoja na ulasku na autoput Miloš Veliki.

17.15: „Do 16 časova danas je kroz naplatnu stanicu Obrenovac na autoputu Miloš Veliki prošlo 7.000 vozila, i ne očekujemo velike gužve večeras“, izjavio je šef Odseka naplate putarine na deonici Beograd-Čačak u JP „Putevi Srbije“ Saša Savić.

Obrenovac, 4. maja 2021.

 

„Izgleda da su naši korisnici poslušali savete koje smo im uputili preko medija da ne kreću na put ukoliko to nije baš neophodno u vreme vršnog opterećenja između 17 i 20 časova“, rekao je Savić za Tanjug.

Dodao je da je tokom prethodnih prazničnih dana više od 54.000 vozila prošlo kroz ovu naplatnu stanicu u pravcu Čačka.

„Samo u petak je ušlo preko 17.000 vozila, što je preko 50 odsto više nego što je ikad zabeleženo od otvaranja autoputa“, rekao je Savić.

On je ocenio da ne bi trebalo očekivati zastoje niti gužve na naplatnoj stanici Obrenovac.

„Veliki broj građana se juče vratio kada smo imali veći promet od uobičajenog za 100 odsto iz pravca turističkih centara. Osim toga, imamo najave da je jedan broj ljudi produžio ovaj praznični odmor i na naredni vikend, tako da ne bi trebalo da bude nikakvih problema na naplatnoj stanici Obrenovac“, precizirao je Savić.

Napomenuo je da su inkasanti spremni da odgovore i na veći priliv vozila tako što će veći broj radnika u slučaju potrebe ručno naplaćivati putarinu i mimo naplatnih kućica.

Savić je rekao da trenutno nema gužvi ni na ulasku na autoput Miloš Veliki kod Preljine.

16.50: Na Gazeli, Brankovom i Pančevačkom mostu zabeležen je normalan intezitet saobraćaja. Na ovim mostovima za sada nema gužve.

most Gazela Foto:naxi.rs
16.30: Na graničnim prelazima na ulazu u Srbiju nema gužve. Na Horgošu je mala kolona, ali nema dužeg čekanja. Na Batrovcima, Gradini i Preševu nema nikakve gužve, sve je prohodno.
Horgoš E-75 Ulaz u Srbiju granični prelaz
Horgoš, Foto: amss.org.rs
16.05: Saobraćaj sa Zlatibora ka Užicu i Beogradu odvija se usporeno, ali bez zaustavljanja. Najviše vozila dolazi iz pravca Crne Gore, dok je znatno manji priliv na samom Zlatiboru. Vozila se najsporije kreću na ulasku u Užice gde brzinu kontrolišu saobraćajna policija i radari.
Gužva kolona, gužve Zlatibor
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

15.50: Na ulazu u Čačak iz pravca Užica stvaraju se velike kolone saobraćaj se odvija usporeno.

gužve užice čačak
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs
15.30: Povećan broj vozila na auto-putu Miloš Veliki, ali nema dužih zadržavanja na naplatnim rampama.
Auto-put Miloš Veliki, gužva, kolona, zastoj
Foto: Nova.rs

Reporteri Nova.rs razgovarali su na terenu i sa putnicima čije utiske prenosimo:

Možda je trebalo da krenemo ranije, ali lepo vreme i priroda ukojoj smo uživali proteklih dana nas je zadržala na ovoj „zlatnoj planini“, rekli su nam Maja i Marko koji su se uputili za Novi Sad, gde žive i rade.

Kako su dodali, izdržaće, za njih dugo putovanje, ali su „napunili baterije“proteklih nekoliko dana.
Iz Beograda se put Čačka uputila Mirjana Jakovljević, koja kaže za Nova.rs da se trenutno nalazi na auto – putu „Miloš Veliki“, ali ističe da nema gužve u pravcu Čačka.

„Videćemo kako će biti kada se približimo Gornjem Milanovcu i kakva je situacija.

Najveće gužve se, pre svega, očekuju na auto-putu „Miloš Veliki“ i Ibarskoj magistrali,budući da ove saobraćajnice koristi većina vozača. Prema poslednjim informacijama iz saobraćajne policije u Čačku, za sada nema prijavljenih zadržavanja na naplatnoj rampi Preljina.  Auto-moto savez Srbije uputio je turiste na nekoliko alternativnih pravaca.

„Na oko kilometar pre naplatne stanice Preljina, u smeru ka Čačku, do 15. juna radovi na izgradnji saobraćajnog priključka stanice za snabdevanje gorivom i da se mogu očekivati veliki zastoji na obilaznici oko Čačka i gužve na samom auto-putu“, navode iz AMS.

Vozači, kako dodaju, imaju dve alternative — da od Požege krenu preko Ovčarske klisure ili da skrenu prema Kosjeriću, a potom prema Valjevu, do naplatne rampe Lajkovac.

auto put milos veliki
Auto put Miloš Veliki Foto:Nenad Nešović

Ako ipak krenu „Milošem Velikim“, iz AMS ističu da će na velikim displejima na auto-putu biti informisani o zastojima i mogućim alternativnim pravcima. Vozačima se, takođe, preporučuje da od Gornjeg Milanovca krenu preko Rudnika ka Topoli, a onda do Stepojevca. Prema upozorenju JP „Putevi Srbije“, tokom večernih sati se očekuje povećan intenzitet saobraćaja. Oni su naveli da se preduzimaju sve neophodne mereu cilju sprečavanja bržeg prolaska vozila, a svi naplatni kanali biće u funkciji bez pauze.

„Apelujemo na sve vozače da prilagode brzinu uslovima puta, drže bezbedno odstojanje i poštuju saobraćajnu signalizaciju“, ističu iz ovog JP.

Inače i u Čačku, kako centralnim, tako i sprorednim ulicama, danas je velika frekvencija vozila. To ništa i nije čudno, budući da je, prema podacima Turističke organizacije Zlatibor, na ovoj panini tokom praznika boravilo više od 30. 000 gostiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare