Foto: MUP

Vest o tome da će ukradena slika "Blagoveštenski sabor" poznatog slikara Vlaha Bukovca biti vraćena u Srbiju, zahvaljujući saradnji srpskog i švajcarskog tužilaštva, najviše je obradovala vrh kulturnog miljea Srbije. Ovaj slučaj podsetio je javnost na filmsku poteru koja se dogodila 2012. godine u Beogradu, kada je tadašnji šef saobraćajne policije uhapsio člana bande "Pink panteri" i kradljivca skupocene slike "Dečak u crvenom prsluku", Pola Sezana.

Akciju hapšenja „Pink pantera“ Ivana Pejovića, o kojoj se i danas priča, sproveo je tadašnji načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić koji je zbog svog podviga unapređen u generalski čin.

Pomenuta slika, vredna 100 miliona evra, ukradena je 2008. godine u Cirihu. O krađi su pisali svi svetski mediji.

Tog dana, „Pink Panteri“ su ukrali, ne samo Sezanovu sliku, već još tri – dela „Makovi blizu Veteula“ Kloda Monea, „Grana kestena u cvatu“ Vinsenta van Goga, „Grof Lepik i njegove ćerke“ Edgara Dega, a sva četiri su bila procenjene na 180 miliona franaka.

Pol Sezan „Dečak u crvenom prsluku“

„Trojica maskiranih pljačkaša su pola sata pred zatvaranje ušla u muzej, naterala osoblje da legne na pod, a zatim ušla u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinula slike sa zida. Potom su napustili muzej i trag im se izgubio“, pisali su tada mediji. Slike „Grof Lepik i njegove ćerke“ i „Dečak u crvenom prsluku“ kradljivci su uspeli nekako da iznesu iz Švajcarske i prenesu u Srbiju. Sa druge strane, preostale dve pronađene su u Švajcarskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

O lopovima se nije znalo ništa sve do 2012. godine. Baš te godine, Dragiša Simić dobio je generalski čin zbog akcije hapšenja Ivana Pekovića, jednog od osumnjičenih, kasnije optuženih „Pink pantera“.

Osumnjičenog Pekovića, srpska policija locirala je jedne noći u blizini stadiona Crvene Zvezde. Budući da je vozio veoma brz automobil, u poteru za njim uključili su se i presretači. U jednom od pomenutih vozila nalazio se i načenik saobraćajne policije Dragiša Simić.

Usledila je filmska potera duž Ustaničke ulice do hotela „Radmilovac“, a zatim u pravcu Leštana. Ipak, Simić je u jednom trenutku uspeo da stigne Pekovića i da mu stavi lisice na ruke.

U automobilu je pronađena i slika „Dečak u crvenom prsluku“.

O filmskoj akciji hapšenja kradljivca jedne od skupljih slika na crnom tržištu pričao je za medije i sam Simić.

„Nisam znao koga hapsimo. Pozvao me je načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, da uključim presretače u poteru begunca u vozilua jače kubikaže. Poslao sam tri vozila, a pošto sam bio blizu lokacije gde je poslednji put uočen, uključio sam se u poteru. Znao sam da je reč o velikoj akciji, da je kod begunca velika suma novca“, prepričavao je za medije tada i dodao: „Preko radija je stigla informacija o lokaciji. Ja sam bio u presretaču, zato sam krenuo prvi, čisteći put kolegama iza mene. Oni su ga prvi i ugledali, uključili rotaciju, ali je Peković krenuo na njih, a onda desno preko parkinga, s namerom da ih obiđe i pobegne. Tada sam reagovao, i presekao mu put. Nije imao gde da pobegne“, rekao je Simić svojevremeno za Blic.

Foto: Medija Centar Beograd

Inače, Apelacioni sud u Beogradu 2015. preinačio je kazne okrivljenima za krađu i preprodaje slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, kao i za još tri slike iz muzeja u Cirihu.

Pekoviću je smanjena kazna za tri meseca i on je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela prikrivanje i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Osuđen je i na novčanu kaznu od 300.000 dinara.

Bobetu Nedeljkovskom kazna je povećana sa četiri i po na pet godina zatvora, a Goranu Radojeviću sa tri na četiri godine zatvora. Rašku Mladenoviću je zbog krivičnog dela razbojništvo, odnosno pljačke muzeja u Cirihu, potvrđena kazna od šest godina zatvora.

BONUS VIDEO: Hapšenje i zaplena marihuane u Jagodini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar