Miloš Kovačević Foto: N1

Miloš Kovačević iz organizacije "Da se zna" izjavio je, govoreći o bezbednosti LGBT osoba, da se "u maju dogodio incident u podzemnom prolazu kod Palate Albanija usred bela dana". "Dva policijska službenika PS Stari grad su prebila gej muškarca iz čista mira, iz zabave. Razumete li vi u kakvoj se mi situaciji nalazimo nekoliko meseci pred Europrajd", pitao je on.

Prema rečima Kovačevića, „veza govora mržnje i zločina iz mržnje je pokazana dosta u teoriji u kojoj teoretičari razmatraju tu vezu“.

„Ne može direktno da se pokaže, ali znamo da se u društvima u kojima dominira govor mržnje povećavaju i zločini iz mržnje. Da se zna dokumentuje zločine iz mržnje već pet godina, beležimo stalno rast“, kaže.

U poslednje vreme, navodi, „imamo radikalizovani govor mržnje“.

„Koji dolazi od SPC, ali i od ljudi sa estrade, iz politike, ističu se Dveri, Zavetnici i DSS koji zagovaraju otkazivanje Europrajda, to je sada neki okvir u kome govorimo. Poslednji incident nije jedini, sa episkopom koji je pozvao na oružje. Da se zna je podneo krivičnu prijavu ovim povodom. Reakcija predsednika je dobar znak, ali nije dovoljno, potrebno je da tužilaštvo reaguje“, kaže on.

Kako je rekao, organizacija Da se zna je samo prošle godine dokumentovala 83 incidenta, od čega je svaki peti fizički napad s telesnom povredom.

„Mi smo prebijani na ulicama ovog grada svakog dana, ponekad čak i od policije. U maju se dogodio incident u podzemnom prolazu kod Palate Albanija u centru Beograda u sred bela dana, dva policijska službenika PS Stari grad su prebila gej muškarca iz čista mira, iz zabave. Razumete li vi u kakvoj se mi situaciji nalazimo nekoliko meseci pred Evroprajd“, pitao je on.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Simić: LGBT i dalje tabu u Srbiji, mora se biti hrabar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare