Foto: Shutterstock

Slučaj otkrivanja mašina za rudarenje kriptovalute u Ivanjici i to u kući Draže Mihajlovića, čime je pričinjena materijalna šteta od oko 20.000 evra, ponovo je iznedrio pitanje o ovoj vrsti unosnog, ali rizičnog biznisa. Koliko su "rudari" spremni da odu daleko pokazuje i podatak da se dobar deo njih preselio u južnu srpsku pokrajnu, tačnije na Kosovo, gde građani godinama ne plaćaju struju koja je u ovom poslu neophodna. U posao su ušli čak i penzioneri.

Kako se ispostavilo, prevara u ivanjičkom kraju otkrivena je sasvim slučajno, kada su opštinski radnici pokušali da uđu u podrum Dražinog doma kako bi prikačili struju za osvetljenje parkića tokom Nušićijade. U podrumu su zatekli mašine, uredno složene u ručno pravljenje ormariće i podešeni na daljinske komande.

Foto: Infoliga screenshot

Lokalni portal InfoLiga izvestio je da je oprema bila prikačena na merno mesto izvedeno za eventualne potrebe grade, koje nije korišćeno, pa samim tim ni evidentirano u Elektrodistribuciji. Isti portal nezvanično saznaje da je na brojilu koje su ovi Ivanjičani koristili potrošeno preko 55 000 kilovat sati struje.

I ovo nije prvi put da se rudarenje kriptovalute našlo na stranicama crne hronike.

Kosovski portali često pišu o slučajevima kada dolazi do krađa opreme za rudarenje kriptovalute. Tako je u junu prijavljen slučaj u Zubinom Potoku, u selu Donji Jasenovik, a vrednost ukradene opreme, takozvanih rigova, iznosila je preko 30.000 evra. Portal Kallxo, koji je, pozivajući se na svoja saznanja, javio da je vrednost ukradene opreme 36.000 evra, naveo je i da je njen vlasnik sedamdesetčetvorogodišnji muškarac.

Na prvi pogled ovakva, pomalo nesvakidašnje informacija, posebno imajući u vidu da je reč o vremešnom vlasniku, takođe ne treba da čudi.

U julu prošle godine na portalu Kossev pojavila se informacija da je grupa penzionera iz Zubinog Potoka rekla da je zajedno skupila 3.000 evra za opremu za rudarenje sa kojom su u to vreme povratili investirani novac u roku od pola godine. Ipak, mnogi kripto preduzetnici su tinejdžeri, koji imaju dosta slobodnog vremena budući da je nezaposlenost mladih na Severu Kosova veća od 50 odsto.

Sever Kosova primamljiv je najverovatnije zbog toga što građani u tom delu Srbije godinama ne plaćaju struju. Imajući u vidu da je za „rudarenje“ neophodna visoka potrošnje struje, KiM čini plodno tle za ovakve radnje.

Foto: Shutterstock/PixieMe

Potplaćivali radnike Elektrodistribucije, donosili računare u državne institucije

Kada je „rudarenje“ uzelo maha u Srbiji, kako bi izbegli visoke račune za struju, „rudari“ su morali da se dovijaju na razne, često nezakonite načine.

„Tada je bilo rasprostranjeno potplaćivanje radnika Elektrodistribucije koji za određenu novčanu naknadu frizira sat za struju. To se radilo tako što se lupi štambilj , plombira se sat, koji na prvu loptu deluje kao da je uredan i kao da normalno funkcioniše, ali zapravo potkrada struju. Ako ste potrošili recimo 100 kilovata, na računu će pisati da je potrošnja iznosila 40“, priča „rudar“ koji nije želeo da mu otkrivamo ime.

On navodi i slučajeve gde su se čitavi računari odnosili u državne institucije.

„To je rađeno najčešće jer niko ne proverava koliko iznose računi za struju u državnim institucijama. Kompjuter se odnese u firmu, upali se i ostavi se da tako radi. Sećam se i da je bilo slučajeva u kojima profesori informatike u svoj kabinet donesu računar“, dodaje on.

„Rudarenje“ pod lupom zakona

Zakon o digitalnoj imovini kojim se uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji, stupio je na snagu krajem juna. Njime se uređuje oblast digitalne imovine i poslovanje u Srbiji. Kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini Ministarstvo finansija je nvelo Narodnu banku Srbije i Komisije za hratije od vrednosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar