Čačak, Milun Todorović
Milun Todorović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Moje lično mišljenje je da postupajući inspektor nije na pravi način postupio kada je zabranio korišćenje visećih mostova. Ako donosite rešenje na gradilištu o zabrani izgradnje objekta i taj objekat obeležite trakama, rešenjem, onda je sasvim logično da to uradite i na mostu koji ste zatvorili", izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović odgovarajući na pitanje novinara TV i portala Nova o tragediji u Ovčar Banji kada su usled pucanja visećeg pešačkog mosta nastradale dve osobe, a pet teško povređeno.

Prema rečima gradonačelnika Todorovića, inspekcijski organi, odnosno inspektor Miloš Bjelić doneo je rešenje 5.oktobra o zabrani korišćenja mostova, ali je rešenje u JP Gradac stiglo dva sata nakon nesreće, odnosno na sam most nalepljeno je dan nakon tragedije – 14. oktobra, što je, po njegovim rečima, tužno i žalosno.

Pročitajte još:

„Ne bežimo od odgovornosti i sačekaćemo još malo da vidimo kako funkcionišu državni organi, dobili smo razne upite i odgovaramo savesno na sva pitanja i očekujemo brzo izveštaj. Želimo da se ubuduće svi sporni objekti, da li su to mostovi, tuneli, putni pravci zabrane za saobraćaj, za upotrebu uopšte, ali moraju biti adekvatno obeleženi i trajno zatvoreni za upotrebu da ne bi ugrožavali bezbednost. Mostovi su bili zatvoreni, zašto neko o tome nije obavestio javnost, građane, pogovoto one koji nisu sa teritorije Čačka koji znaju da su mostovi dotrajali i neuslovni? Sada je pitanje čiji je to posao, ko je taj koji treba da donese odluku? To su svakako inspekcijske službe, ali ko to treba da sprovede. U zakonu postoji stav koji definiše ko, kada i kako zatvara objekte. Ako imate nelegalno gradilište onda stavljate traku, pečat i to je to. Tako isto treba da bude i sa mostovima, tunelima i svim objektima. Nastradale su dve žene, ali je tragedija mogla da bude mnogo veća“, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Kao jedan od problema Todorović je istakao problem to što most sa jedne strane pripada Lučanima, podsetivši da je grad Čačak sam izdvojio četiri miliona dinara za sanaciju tri mosta u Ovčar Banji, dva viseća i mosta koji vodi ka Kađenici.

„Ono što je svačije najčešće je ničije. Godinama smo pokušavali da dobijemo ovlašćenje da saniramo mostove, da ih održavamo, i tek ove godine smo dobili saglasnost republičkog pravobranioca. Ministasrtvo se ogradilo jer ti mostovi moraju biti ozakonjeni, a to je nemoguće jer ne postoji nijedan dokumenat, ni ko ih je gradio ni kada ih je gradio. Kada se desi ovakva tragedija svi pokušavaju da izbegnu odgovornost. Nisam od tih i biću tu za sve državne institucije“, zaključio je Todorović

BONUS VIDEO: Detalji srušenog mosta u Ovčar banji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare