Foto:FilipKrainčanić/Nova.rs; nemanja jovanović/Nova.rs

Slučaj Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije na Zvezdari, ne prestaje da intrigira javnost – optuženi Nikola Š. je na slobodi, a tužilaštva su se mesecima „svađala“ ko je nadležan jer niko nije hteo da prihvati slučaj. Nakon što je tužilac Višeg javnog tužilaštva zatražio da se Viši sud oglasi nenadležnim za ovaj slučaj, što je on i učinio, predmet je dodeljen Prvom osnovnom sudu, saznaje Nova.rs.

Slučaj smrti Zorana Nedeljkovića, poznatiji kao „Pravda za Zokija“, mesecima ne može da dobije epilog jer su se tužilaštva svađala ko je nadležan.

Više javno tužilaštvo tvrdilo je da je za pomenuti slučaj nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok su iz tog tužilaštva navodili da nisu, te da su kontaktirali Apelaciono kako bi ono utvrdilo ko je zaista nadležan. Ono je utvrdilo da je za smrti Zorana nadležno Više javno tužilaštvo.

Zoran Nedeljković Foto: Privatna arhiva

Međutim, tu dolazi do novog obrta. Tužilac VJT Dragan Danilović, koji je postupao u ovom predmetu, podigao je samoinicijativno optužnicu protiv Nikole Š., osumnjičenog za Zoranovo prebijanje, a zatim zatražio Višem sudu u Beogradu da se izjasni nenadležnim, što je ova institucija uradila krajem novembra.

Predmet je sada ponovo završio u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

„Predmet je dostavljen Prvom osnovnom sudu i dodeljen je postupajući sudija, i sada je po proceduri da se Prvo osnovno javno tužilaštvo oglasi da li prihvataju predmet i zastupanje optužnice, od čega dalje zavisi postupanje suda“, navode iz Prvog suda za Nova.rs.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ostaje da se vidi da li će Prvi osnovni sud konačno staviti tačku na slučaj.

Podsećamo, kako je Nova.rs pisala, tužilac Dragan Danilović iz Višeg javnog tužilaštva je optužio Nikolu Š. za krivično delo teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, učinjeno na mah, za koje je propisana kazna zakonom od šest meseci do pet godina.

„Danilović je ovo delo i ranije stavio optuženom na teret, kako bi mogao da ga prebaci u nadležnost osnovnog tužilaštva. Međutim, nakon što je Više javno tužilaštvo tvrdilo da je za slučaj Zoranove smrti nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok su iz tog tužilaštva navodili da nisu, Apelaciono tužilaštvo donelo je konačnu odluku. Prelomili su da je nadležno Više tužilaštvo. Tada je tužiocu Daniloviću Apelaciono tužilaštvo naložilo da preinači delo, međutim on to nije uradio, već je zatražio da se sud oglasi nenadležnim“, naveo je tada izvor.

Ne treba zaboraviti da je Zoran zadobio višestruke monstruozne povrede – frakturu lobanje, frakturu donje vilične kosti, frakturu obe jagodične kosti, frakturu nosnih kostiju, te se postavlja pitanje da li je dobra kvalifikacija dela.

Zoran Nedeljković je pretučen 25. aprila prošle godine, a mesec dana kasnije je preminuo od povreda koje je zadobio.

Porodica prebijenog Zorana od samog početka tvrdi da je istraga slučaja loše vođena, od same kvalifikacije događaja pa do činjenice da napadaču nije određen pritvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar