Foto: Printscreen/Twitter/@PavloviMilo

Neverovatna scena viđena je na sinoćnoj košarkaškoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, kada je predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović vikao na policajce, gestikulirao prema njima i na kraju ih isterao iz hale. Najstrašnije je što su ga pripadnici Žandarmerije poslušali i napustili halu, a predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza Milan Dumanović u izjavi za Novu ističe da je ovakav čin sramotan za celu policiju.

Čini se da ponižavanju policajaca pod sadašnjom vlašću nema kraja, a najnovija sramna epizoda dogodila se sinoć, na trećoj utakmici finala ABA lige između Crvene zvezde i Partizana u beogradskoj hali „Pionir“. Na snimcima koji su se pojavili u javnosti vidi se kako predsednik KK Crvena zvezda tera policajce sa parketa u tunel, a što je najgore, žandarmi ga slušaju. Po gestikulaciji bi se reklo da Čović nije policajce „zamolio“ da izađu, a moguće je i da je svoje gestove propratio i uvredama.

MUP Srbije i ministar policije Bratislav Gašić nisu se ovim povodom oglasili, pa ni da objasne kako je moguće da Čović upravlja Žandarmerijom.

Pročitajte još:

Ovaj gest prvog čoveka Crvene zvezde izazvao je veliko nezadovoljstvo među službenicima MUP Srbije. Predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza Milan Dumanović u izjavi za portal Nova.rs nazvao je pomenuti potez sramotom za celu policiju.

„To je neverovatna scena da Čović tera policajce, ali i da ga oni slušaju i odlaze. To je nedopustivo. Na najočigledniji način je pokazano da je policija ispolitizovana i da policajcima može da komanduje osoba koja je uticajna i bliska vlasti, a ne njihovi komandiri i druge starešine. U pitanju je ometanje službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i za to bi protiv Čovića trebalo da bude podneta prekršajna prijava. Da je neki drugi građanin to pokušao da uradi, naravno da ga policajci ne bi poslušali, ali očigledno je da je Čović vrlo uticajan“, objašnjava Dumanović.

Po njegovim rečima problem je i što su policajci izloženi velikom pritisku i pristaju da se njima manipuliše, a da ih, pritom, ministar Bratislav Gašić ne štiti.

„Komandir te jedinice Žandarmerije je pogrešio. Obaveza svakog policajca je da poštuje zakon i da ne sluša protivzakonita naređenja. Nažalost, politizacija MUP je dala rezultata, imamo situaciju da ministar Gašić napada inspektora (Odeljenja za borbu protiv narkotika) Dušana Mitića zbog slučaja „Jovanjica“ gde je policajac radio svoj posao, a ne oglašava se ovim povodom. Ja sam na svojoj koži osetio šta se dešava kada policajci poštuju zakon i odbijaju da budu instruisani“, naglašava Milan Dumanović iz Novog policijsko sindikalnog saveza.

Podsetimo, potez Nebojše Čovića izazvao je veliku pažnju javnosti. On je usnimljen kako izbacuje Žandarmeriju sa terena.

Čović je čak i vređao jednog pripadnika policije dok je napuštao teren, a prestao je tek kada se ispred njega isprečilo poznato TV lice.

BONUS VIDEO: Policija bije ljude koji sede u parku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare